/#055 SORTIDA LA MAR D’AMUNT (II) by GAS MOUNTAIN/

La mar d’amunt un dels indrets de més interès geològic, més bonics i al·lucinants  de Catalunya. Un  paradís amb paisatges de mar i muntanya.

Aquest track és complicat en molts trams, i recomanem que aneu amb un dispositiu GPS i amb certs coneixements d’orientació. Especialment la zona compresa entre el Puig de Talabre i Cala Tavellera, amb alguna grimpada.

Estacionarem el vehicle a l’aparcament de Cala Tamariua, ja que aquest és gratuït, recomanem anar aviat, doncs aquest s’emplena amb certa facilitat. Travessarem cala Tamariua, inici del Parc Natural del Cap de Creus, i seguirem el camí de ronda senyalitzat per Itinerànnia. Visitarem la barraca de Cala Cativa i la punta de cap Mitjà, amb una panoràmica impressionant. Si voleu conèixer més i millor aquest indret, mireu aquest enllaç:

https://www.ancient-origins.es/noticias-historia-arqueologia/se-investigan-los-restos-una-embarcaci%C3%B3n-%C3%ADbera-hundida-junto-la-costa-brava-catalana-003001

El 22 de agosto de 1894 zarparon del puerto, y durante dos días, equipados con escafandras y cuerdas de esparto y cáñamo, estuvieron sacando del agua ánforas de diferentes formas y tamaños, hasta recuperar un total de 62 de las que unas 40 se hallaban casi en perfecto estado. A día de hoy estos tesoros arqueológicos se encuentran expuestos en el Museo Arqueológico de Cataluña y en la Fundación Marés .

Mariló T.A.

Seguim el camí fins a la Cala Fornells. Poc després trobem una placa commemorativa del naufragi de l’embarcació ‘Accroch Coeur’, un catamarà que es dirigia des d’Eivissa a Canet-en-Rousignol, a la Costa Blava amb sis persones a bord de nacionalitat francesa. El 18 d’abril del 2006, cap a les 23:00 hores el catamarà va bolcar per un cop de mar enmig del mal temps i dues persones van caure a l’aigua.  Un altre cop de mar posterior va tirar a dos més, un home i la dona. L’embarcació va acabar embarrancant a Cala Corquells. Els dos supervivents van arribar a la costa i un d’ells va anar a peu a buscar ajuda a Port de la Selva. Veure més a:

https://www.20minutos.es/noticia/110617/0/ESPANA/NAUFRAGIO/RESCATE/#xtor=AD-15&xts=467263

 

Seguim fins a la punta de la Gata, fem una forta pujada fins a arribar al pla i el cim del Puig Gros, amb molt bones vistes. Deixem el Puig Gros, passant per una zona d’interès per als amfibis, on hi ha una basa, barraques de pedra seca, una sèrie de construccions mig ensorrades, i fins i tot unes trinxeres. En aquest punt us recomanem mirar Google Maps per veure la situació del descrit.

 

Continuem una pista llarga amb un seguit de puja-baixa, trobarem unes barraques de pedra seca en molt bon estat, i un moment després búnquers de la Línia P. En aquest punt iniciem la baixada fins l’embassament de cala Galera i a la Cala Galera. 

 

Sabemos que el Islote de la Galera, anteriormente denominado Balandrau, recibió este nombre a partir de 1654, cuando un barco holandés lleno de monedas, el Pelikan, naufragó junto a ella. Con el objetivo de restacar el máximo número de monedas de este valioso pecio, las autoridades españolas idearon una ingeniosa campana metálica de inmersión con la que los submarinistas, pobremente equipados en aquella época, pudieron sumergirse de manera temeraria varias decenas de metros y obtener alguna recompensa.

Alex Rigola

Veure més a:

http://es.blog.costabravas.com/cala-galera/

 

Un cop passem la Barraca de Galera seguim per un camí  senyalitzat amb senyals grogues fins a la Cala Talabre, una cala de difícil accés, en aquest punt aneu amb molt de compte i vigileu en tot moment el track. Després comencem una pujada forta seguint fites fins al cim, seguim per corriols poc definits fins a arribar al camí a Cala Tavellera. Uns dels refugis és lliure.

 

Deixem enrere Cala Tavellera pugem fort fins un aparcament de bicicletes, un cop a la pista la seguim una bona estona, abans d’arribar al Mas Paltré agafem un corriol que passa pel rec Talabre i arribarem a l’església fortificada de Sant Baldiri de Tavellera.

 

Deixem Sant Baldiri de Tavellera direcció el Mas de Puignau, on ens desviarem per recolar posteriorment i així visitar un refugi antiaeri que es troba a la zona delMas de Puignau i que el trobem molt interessant. Un cop recuperem el camí fins al Mas de Puignau, baixarem per la pista que ens porta a l’Urbanització de les Figarasses i baixarem a la Cala de Tamariua pel corriol de la Pedrera d’en Grau, i aquí acabarà la volta circular.

 

A Wikiloc i descarregueu amb TRAXAPP (Descarrega fitxers GPX tot amb un, eina per descargar arxius GPX d’Strava™, Google Maps™ y Wikiloc™.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/port-de-la-selva-cala-tavellera-sant-baldiri-de-tavellera-port-de-la-selva-31811332

Podeu fer també:

/SORTIDA LA MAR D’AMUNT (I) by GAS MOUNTAIN/

Desplaça cap amunt