/#053 LA MAR D’AMUNT (I) by GAS MOUNTAIN/

La mar d’amunt un dels indrets de més interès geològic, més bonics i al·lucinants  de Catalunya. Un  paradís amb paisatges de mar i muntanya.

 

Aquesta part compromesa entre el Camell i l’Àguila que tu conèixes i estimes tant com jo mateix és i ha de continuar per sempre essent geologia pura, sense res que pugui mixtificar-ho; en faig qüestió de principi. És un paratge mitològic que és fet per a déus més que per a homes i cal que continuï tal com està.

Salvador Dalí.

Aquest track és complicat en molts trams, i recomanem que aneu amb un dispositiu GPS i amb certs coneixements d’orientació. Estacionarem el vehicle a l’aparcament de sota el Far del Cap de Creus, ja que aquest és gratuït i aprofitarem a visitar el Paratge Tudela, on podreu descobrir un dels racons més espectaculars del Parc Natural del Cap de Creus. Qui ja el conegui pot iniciar la ruta directament per la Cala d’Agulles. Iniciem la ruta just passat el tram de carretera que separa Cala Culip de Cala Jugadora sentit Cadaqués, agafarem el sender que va a la dreta i que es va complicant molt un cop passat el racó d’en Saraga, però que ens portarà fins a la barraca de pescadors de Cala Gentil.

 

Trobarem la part final de la ruta senyalitzada del Paratge Tudela, un tram molt senzill dins un espai de gran bellesa, dotat d’una configuració geològica singular, amb estructures i afloraments que formen un conjunt únic al món. L’efecte de la tramuntana ha fet que apareguin formes d’erosió  i ha transformat el paisatge. Passarem per Cala Culleró que  va donar lloc a un dels quadres més coneguts de Salvador Dalí: El Gran Masturbador. 

 

Abandonarem el Paratge Tudela, per retornar al final de la ruta, després dell mirador d’en Perris. Baixarem per les escales que baixen a la Cala d’Agulles. En aquest punt visitarem un petit embassament i anirem amb molt de compte de no fer-nos mal, perquè les pedres tallen molt.

Agafarem direcció el racó del Dofí, on tindrem vistes espectaculars de Cala Portaló, deixarem el sender per agafar una antiga pista a l’alçada del rec des Mall des Sac, aquest tram una mica compromès disposa d’un pal de senyalització d’Itinerànnia que serà de gran ajuda, passarem per el racó de ses Cases per baixar a la platja de Neganta sempre cap a la dreta, aquesta baixada és una mica amagada.

 

Sortirem de la platja per el rec de Portaló i farem una forta pujada fins a una cabana de pedra seca (Codi  18719 a Wikipedra, introduïda per Gas Mountain). que és una referència molt important en aquest track, ja que molts  punts d’aquest tram estan bruts i porten a confusió. Un cop a la barraca baixarem sentit Cala Galladera, un cop salvats un parell de trams del racó de Ponent i el racó de s’Aigua Dolça arribarem a la barraca de Cala Galladera, un refugi obert on podreu menjar alguna cosa que porteu.

 

Deixarem Cala Galladera per darrere de la barraca i seguirem una senyalització de color blau pel puig de Cala Sardina,  arribant a una zona de brucs on hem d’orientar-nos amb tranquil·litat perquè és molt brut, aquest sender ens portarà a Cala Prona. Unes vistes  increïbles davant vostre no us deixaran indiferents.

Abandonem Cala Prona per un senzill camí ascendint a prop del puig de Castellets i el puig Melus, un cop deixem aquest sender farem servir en sentit contrari un tram de pista de la Marxa 24 Hores del Cap de Creus de la Unió Excursionista Llançanenca, que ens portarà als masos dels Rabassers de dalt i de baix, en aquest punt us recomanem que us desvieu del recorregut per visitar l’antic embassament del Club Meditérrané, un lloc molt ben conservat. Desfarem el camí fins al Mas dels Rabassers de baix.

 

Continuarem la ruta seguint el sender marcat com a G.R. sentit el far del Cap de Creus i l’abandonarem per anar a trobar el primer aparcament del paratge Tudela un pal ens senyalitza l’entrada al mateix a 500m de distància, l’agafarem i ens portarà fins un petit embassament, poc després a l’aparcament interior de Tudela.

 

Una vegada de nou al recorregut senyalitzat del Paratge Tudela, aprofitarem per visitar el Camell, el mirador del plà de Tudela i el mirador de la Gran Sala, un cop visitat recularem fins l’aparcament de Tudela on agafarem el corriol del rec de Francaló que ens portarà directes a Cala Culleró.

 

Per acabar sempre podreu fer una visita el Far del Cap de Creus, on un biòleg britànic que es va enamorar d’aquesta antiga caserna de Carrabiniers i hi va fer un restaurant amb unes quantes habitacions.

 

Si us ha agradat, podeu descarregar el track al WIKILOC de GAS MOUNTAIN.

Com arribar amb cotxe o moto:

Des de Cadaqués agafem la carretera GI-614 cap el Cap de Creus. Després d’1,5 km deixem enrere el trencall de Portlligat i seguim per la carretera en direcció al Cap de Creus. Seguim avançant i a uns 5 km de Cadaqués, a mà dreta, hi trobem la pista asfaltada de Tudela. Just a l’inici d’aquesta pista hi ha una tanca del Parc Natural. Si l’accés està obert, podem baixar uns 400m per la pista fins a l’aparcament de Tudela (pagament obligatori). Si l’accés està tancat, estacionarem als diversos espais que hi ha habilitats al far del Cap de Creus, a 1,5 km per la carretera, a més de ser gratuït no depenem de cap hora per iniciar la ruta.

 

Podeu fer també:

 

/SORTIDA LA MAR D’AMUNT (II) by GAS MOUNTAIN/

Desplaça cap amunt