/JIMIX´S, LA MARE DE DÉU DEL MONT I SANT LLORENÇ DE SOUS DESDE L’AIRE/

Gràcies a la col·laboració de Jimixs76 amb Gas Mountain disposem d’aquestes fotografies i video especials en primícia per conèixer una mica millor El Mont i la cursa MDM.cat. Esperem que ho gaudiu com ho fem nosaltres.

La Mare de Déu del Mont.

 

Sant Llorenç de Sous.

 

 

 

Les ruïnes de Sant Llorenç de Sous es troben al vessant sud de la muntanya del Mont, i dins el recorregut de la MDM.cat. El monestir es trobava a l’antic municipi de Bassegoda, al 1968 es va agregar al d’Albanyà, l’Alt Empordà, passant a pertànyer a aquesta darrera comarca tot i que geogràficament està situat a les valls garrotxines. La primera notícia que fa referència a l’església de Sant Llorenç del Mont es troba en un precepte de Carles el Calb de l’any 871 concedit a Sant Aniol d’Aguja on es confirmaven els béns d’aquell monestir.

 

Entre el 1311 i 1318 l’abat Bernat va construir el santuari de la Mare de Déu del Mont, situat al cim de la muntanya tot i que, segurament, la capella existia des de molt abans. L’època de màxima prosperitat es va desenvolupar fins al primer quart del segle XV quan va començar a tenir problemes econòmics, situació que es va agreujar amb els terratrèmols (1427-29) que van arruïnar l’església. Des del 1843 Sous havia estat annexat a Bassegoda. Paral·lelament l’església de Sous es va anar abandonant (es va mantenir fins al 1936) a favor de la del santuari del Mont, al cim, un important centre de devoció popular.

 

Podeu seguir a @Jimixs76 a Instagram fent click aquí

o al seu canal de YouTube:

 

 

Desplaça cap amunt