/#87 LA CATEDRAL DEL MAR DE L’EMPORDÀ 21K/

Iniciem la ruta a Cala Montgó, seguirem el camí dels termes que resegueix els límits dels municipis de L’Escala amb Torroella de Montgrí. Trobaren els termes i les fites numerades des de Cala Montgó amb el nº1, la fita nº2 està dintre de la propietat privada al càmping Cala Montgó, passant per la nº5 i acabant aquest tram al Cortal Nou amb el nº6. Totes porten la data de 1703. Les fites nº3 i nº4 a la zona de les sorreres de Can Català es troben desaparegudes. En bona part de l’itinerari hi ha paret de pedra seca que limita el camí i mostra de l’arquitectura popular tradicional.

Anirem a l’esquerra pel carrer Recs i girarem un altre cop a l’esquerre fins al Go Karts L’escala. Agafarem una pista que ens porta fins al Mas Vilanera. Passem davant d’un gran pi (popularment conegut com el Pi Gros) que té més de 300 anys d’antiguitat, i que actualment ha sofert d’anys a les seves branques.

Des del mateix mas de Vilanera, pugem una mica més i arribem a les restes d’un antic monestir de monges benedictines, Santa Maria de Vilanera. Des de les restes de Santa Maria de Vilanera, hi ha un magnífic punt de vista de 360º amb panoràmica del Canigó al nord i del Montgrí al sud. Desfem el corriol fins tornar a la pista.

Seguirem per camins rurals i ramaders que ens portaran a Cinc Claus. L’ermita de Santa Reparada de Cinc Claus és des d’aquest 2019 nou espai Víctor Català, qui el 1918 va fer restaurar l’església. Visitarem les restes del castell que conserva el portal i la torre quadrada de l’antiga muralla; està situat dins els masos Concas i Bassedes i mas Piferrer. Va ser construït el segle XIV, sobre les restes d’una antiga vil.la romana.

Deixem Cinc Claus per recórrer una pista que ens durà a les ruïnes de Santa Margarida construïda damunt de les restes del que podia haver estat una vil.la romana o un antic cenobi, de cap al segle V.

A l’altre costat de la carretera, a escassos metres, trobarem Santa Magdalena, ruïnes d’un recinte funerari cristià que un segle després es van convertir en capella, amb una necròpolis al costat. Posteriorment es converteix en una església. Abandonada al segle X.

Just al costat de Santa Magdalena trobarem  “la catedral de la mar de l’Empordà”. Tot i que actualment es troba a prop d’una rotonda, fa uns mil sis-cents anys estava a la vora de l’oceà. La seva basílica és un edifici de tres naus i d’entre 25 i 30 metres de longitud. Al subsòl  7 sarcòfags, dos d’ells oberts pels investigadors estaven buits tot i que un tenia la inscripció de Secundus. Una altra de les coses que van aparèixer va ser un petit tresor de 182 monedes de bronze.

 

https://www.lavanguardia.com/cultura/20210611/7523176/arqueologia-emporda-empuries-catedral.html

Travessem  la carretera per continuar el camí a l’altre costat, fins a arribar a l’Oficina de Turisme de l’Escala, ens enfilem a la Muntanya rodona on trobarem la Necròpolis del Castellet. Seguim i passat els als masos de les Corts, trobarem a mà dreta del camí, les restes de l’ermita romànica de Sant Vicenç de les Corts.

Arribem al Molí de l’Escala, un antic molí fariner on a finals del segle XIX es va instal·lar la primera central elèctrica de l’Empordà, situat a l’antiga desembocadura del Ter. Al marge dret just abans del molí trobarem una mina d’aigua.

Al marge dret just abans del molí trobarem una mina d’aigua.

Passem la rotonda de la carretera i enfilem per l’avinguda Francesc Macià per anar a trobar la Ronda del Pedró on trobem l’Ampadòfor (monument de la flama olímpica). Passem per la cala La Creu on veurem les barraques de pescadors. Sense deixar mai d’anar arran de mar arribem al nucli antic de l’Escala, passem el Port d’en Perris, el Passeig Lluís Albert i el Passeig del Petit Príncep, us deixem l’enllaç a l’asteroide B-612.

/#83 ASTEROIDE B-612 – DESERT DEL SÀHARA/

A continuació travessem la platja de Riells  i seguim pel carrer Romeu de Corbera fins al port de l’Escala on agafarem un corriol per arribar a les Bateries de costa L-6 la Clota, construïda a les darreries dels anys quaranta del segle XX en el marc del Pla defensiu desenvolupat per la Comissió Mixta d’Artillat de la badia de Roses. Forma part d’una de les quatre bateries que defensaven aquesta àrea. La bateria està dividida en dues seccions, cadascuna de les quals formada per dos búnquers situats simètricament a llevant i ponent i orientats a nord i nord-est. El búnquer de l’extrem de ponent contenia un niu de metralladores que dominava la badia de la Clota, la qual, abans de la construcció del port, era recer natural de vaixells i embarcacions.

Deixem enrere les bateries i anirem fins a Illa Mateua i retornarem a cala Montgó pel carrer del Port del Rei.

Us podeu descarregar el gpx a Wikiloc:

 

 

 

 

Desplaça cap amunt