/#82 CAP ROIG – FAR DE SANT SEBASTIÀ – LA FOSCA/

Iniciem la ruta a l’aparcament del Jardí botànic de Cap Roig, i anirem direcció el carrer del Cant dels Ocells, i seguirem el track fins al Portbò de Calella. La ruta combina zones urbanes amb paratges inhòspits.

Passarem per la Torre de Calella fins a l’església de Santa Rosa Lima iniciant una forta pujada pel carrer dels Almogàvers i Migjorn.  Voltarem el Puig de Sa Guàrdia  arribant a la torre de guaita de Sant Sebastià (Entrada 1 euro) que presideix un penya-segat de 165 metres d’altitud en un abrupte racó de la Costa Brava on el mar és el veritable protagonista, amb unes vistes fabuloses, aquesta torre es va bastir a partir de l’any 1445 davant l’amenaça que representava la pirateria a la costa i té adossada, en la meitat inferior, l’ermita de Sant Sebastià de la Guarda .

Al darrere trobarem l’Oratori de Sant Baldiri (La tradició popular diu que els solters que encerten tirar una moneda dins el plat, al cap d’un any seran casats.) i el Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda, jaciment ibèric (s. VI aC) és el  testimoni de l’ocupació d’un lloc privilegiat des de fa més de 2.600 anys, i el Far de Sant Sebastià.

Deixem el Far de Sant Sebastià enrere, anem direcció el Club Nàutic de Llafranc, baixant per un corriol ple de cactus i pel passeig de Pau Casals. Un cop a Llafranc farem totes les platges i el camí de ronda fins a la platja del Golfet, on haurem de recular uns 100 metres per pujar per unes escales per retornar a l’aparcament del Jardí botànic de Cap Roig.

Un cop allà iniciem la segona part del recorregut enfilant-nos al Puig del Terme i descendint fins a la platja de la Fosca.

Iniciem el camí de Ronda sentit Llafranc passant pel Castell de Sant Esteve de Mar que es troba dalt d’un penya-segat que presideix les cales de S’ Alguer i La Fosca, anirem fins  a la Platja del Castell, dins del espai natural  Castell-Cap Roig.

Un cop passem la platja del Castell arribem al poblat ibèric de Castell és un assentament dels indigets que data del segle VI aC fins a l’època romana i que va tenir la seva màxima esplendor durant els segles IV i III aC. Deixem enrrere el poblat ibèric de Castell i ens endinsem al bosc de pins fins trobar la Barraca d’en Dalí, una petita construcció de pedra d’un sol espai a la que s’hi accedeix per una porta inclinada.

Ens dirigim a la punta de Canyers on iniciarem un seguit de cales: Cala Corbs, Cala Estreta, Cala d’en Remendon, Cala de Roca Bena, Cala del Cap de Planes, Cales del Terme i Platja del Critel Crit, on ens enfilarem per una llarga escala fins l’accés al Cap Roig. On el  1927, el coronel tsarista exiliat Nicolai Woevodsky i la seva esposa Dorothy Webster, buscaven un lloc on establir-se. Van construir-hi un castell envoltat per un idíl·lic jardí botànic, considerat un dels més importants del Mediterrani.
Popularment es coneix com “Cal Rus” per l’origen del seu propietari.

Una de les llegendes és que Dorothy Webster baixava en ruc a través del jardí de Cap Roig per anar a la cala d’en Massoni, on es banyava nua. Es coneix com la “banyera de la russa” o el “mirador de la Lady”. Seguint estrictament aquest track podreu veure les tombes de la parella, amb una creu ortodoxa que mira a Moscou, en companyia del gos “Neró”, del gatBonzo” i dels rucs “Nadal” i “Dilluns”, els que portaven a Dorothy a banyar-se.

Desfem el camí fins i tornem al lloc d’inici, aquesta és una ruta que es pot fer en un o dos dies.

+INFO : https://www.miteco.gob.es/ca/costas/preguntas-frecuentes/index2010-10-29_22.56.32.8360.aspx

Caminos de derecho, no de servidumbres.
Los caminos de ronda no deben confundirse con la servidumbre pública que fija la Ley de Costasuna franja de suelo de 6 m de ancho por donde la gente tiene derecho a pasar, tanto si el terreno es público como si es privado. Se mide a partir de la franja del dominio público de costas que marcan los hitos. Esta franja es ampliable hasta 20 m en lugares de tránsito difícil, como los acantilados. Los caminos de ronda, en cambio, son verdaderos caminos públicos y la franja de sonido también lo es. A veces circulan dentro de esta franja de servidumbre y otras veces no.

CAMINOS DE RONDA
DOSIER DE PRENSA. Enero 2018

Isabel Díaz / Laura Bayo
Àrea de Comunicació i Màrqueting
Museo Marítimo de Barcelona
comunicacio@mmb.cat
www.mmb.cat

Us podeu descarregar el gpx a Wikiloc:

EL POBLE DEL RUS – CALELLA – LLAFRANC – SANTA ROSA DE LIMA – SANT BALDIRI – SANT SEBASTIÀ – FAR DE SANT SEBASTIÀ – CLUB NÀUTIC LLAFRANC – TORRE DE CALELLA – EL GOLFET – EL POBLE DEL RUS – PUIG DEL TERME – LA FOSCA – CASTELL DE SANT ESTEVE DEL MAR – S’ALGUER – PLATJA DEL CASTELL – POBLAT IBÈRIC DE CASTELL – BARRACA D’EN DALÍ – CALA ESTRETA – PUNTA D’EN MASSONI – CAP ROIG – EL POBLE DEL RUS

Amb la col·laboració de Volkswagen Autopodium FiguerestraXapp, Columbia Outlet La Roca.

Desplaça cap amunt