/#76 360 ANYS DEL TRACTAT DELS PIRINEUS +519 +520 +521/

Iniciem la ruta al plà de la Duana del coll d’Ares, a 1.513 m., on la carretera gairebé acabada el 1936, estigué interrompuda durant més de vint-i-cinc anys i no entrà en servei fins el 1963. Prop de 100.000 persones s’exiliaren a  a França pel coll d’Ares després de la Guerra Civil Espanyola, i representaren aproximadament la quarta part del total a Catalunya.

Fem una pujada fins al cim de Montfalgars a 1610 m. , primer cim de la Garrotxa on trobarem el geodèsic per descendir fins al Coll de les Moles i poc després al Coll de Vernadell per continuar reseguint la delimitació de la frontera hispano-francesa del Tractat dels Pirineus que va dividir Catalunya.

Amb la signatura del Tractat dels Pirineus, van passar sota jurisdicció francesa el Rosselló, el Vallespir i el Conflent i una part de la Cerdanya, a part de 33 pobles de la vall del Carol i del Capcir, excepte Llívia.

Entre la Muga +520 i la Muga +521 passarem per la Roca del Tabal on trobarem unes cavitats que perfectament podrien servir d’amagatalls

+520 i +521 les Mugues de Camprodon.

Acta final de l’arranjament de límits entre Espanya i França

En les disposicions addicionals al Tractat de límits entre Espanya i França de 2 de desembre de 1856, signades a Baiona l’11 de juliol de 1868, i en particular en l’ACTA FINAL de l’arranjament de límits entre Espanya i França pel Pirineu, signada a Baiona el dia 11 de juliol de 1868, que separen els dos països des de la Vall d’Andorra al Mediterrani, trobem els següents articles relacionats amb les mugues situades al terme municipal de Camprodon que diuen textualment (en espanyol):

«520. Se siguen las sierras de Montfalgar y del Bruse Cremat; se pasa el Coll de les Moles, y se llega al de Bernadell, donde se esculpió una cruz en la superficie vertical, frontera al Norte de una peña aislada muy grande á 10 metros al Este del sendero.

521. Pasando por la roca del Tabal se llega al Coll de Malrems, y en él se levantó un pilar cuatro metros, al Oeste del paso.»

http://www.mojonesdelospirineos.com

Tornem pel mateix camí on finalment arribem al punt d’inici tancant la ruta.

Us deixem també aquesta interessant història.

En frontera

COLL D’ARES – MONTFALGARS – COLL DE LES MOLES – COLL DE VERNADELL – COLL PREGON – ROC DEL TABAL – COLL DE MALREM – ROC DEL TABAL COLL PREGON – COLL DE VERNADELL – COLL DE LES MLES – COLL D’ARES.

Amb la col·laboració de Volkswagen Autopodium FiguerestraXapp, Columbia Outlet La Roca.

Resultado de imagen de piolet hiking history camprodon

 

Desplaça cap amunt