GAS MOUNTAIN, us convida a la 5a. edició de la MDM Cursa de 12K i Mitja Marató, la cursa pensada per tots els amants de la muntanya i el trailrunning i que enguany es celebrarà el novembre de 2019.

Es tracta de dues curses que transcorren per senders i corriols que us permetran descobrir aquest meravellós indret a cavall entre la Garrotxa i l’Alt Empordà, i gaudir dels espais naturals a través de l’esport, tot descobrint paisatges idíl·lics i racons d’una bellesa indescriptible.

El circuit de 12 km té com a punt de sortida i arribada el municipi de Beuda. Els primers 6km i els últims 5km coincideixen amb el recorregut de la Mitja Marató. Un circuït exigent amb 900 mts de desnivell positiu acumulat, on podreu gaudir d’indrets naturals únics.

La mitja marató,   una cursa de muntanya feta per a tu i només per a tu. Anys de treball, anys netejant senders, recuperant antics camins i obrint corriols fins aconseguir el recorregut que nosaltres volíem. Un recorregut circular de 21k amb un total de 1.514 mts de desnivell positiu acumulat.

Llocs amagats per la vegetació, un mirador amb una vista d’ocell a 360º, castells, antics camins i moltes sorpreses més és el que t’oferirà la Half Marathon MDM. No et quedis sense provar-la, una mitja marató de “pota negra” que et permetrà fer “el senglar”. Únicament 300 places.

SOCIAL MEDIA

VIDEO 2018 by Jordi González

VIDEO 2017 by Marc "El Alambres"

VIDEO 2016

VIDEO 2015

Com va començar tot:

Fa un colla d’anys, que diferents amics solem fer excursions a peu. Gent de Besalú, Figueres, Avinyonet de Puigventós… Tots vàrem caure fascinats per la muntanya de la Mare de Déu del Mont. És una zona molt bonica, un lloc emblemàtic des del qual es veu tot l’Empordà, el Pirineu, les muntanyes de Les Salines, el Pla de l’Estany…. Una zona apartada de tota civilització, poc habitada, fronterera, una zona on hi ha poques carreteres i moltes pistes, camins i corriols. I és per aquests llocs que ens agrada passar, pels corriols, per tots els que podem. Pels antics i desconeguts i pels tradicionals i coneguts.
Fa relativament pocs anys, als anys 50 hi havia molta més vida que actualment, hi vivien llenyataires, pastors, pagesos, carboners, etc. també hi passaven contrabandistes, soldats, refugiats, emigrants… A poc a poc aquesta zona es va anar despoblant, males infraestructures, poques possibilitats de la gent de continuar guanyant-se la vida.
Condicions dures que van fer que aquesta zona quedés quasi sense població. Abans hi havia camins, corriols, pistes pels carros, tots nets i endreçats, camins de Nord a Sud, del Bassegoda al Mont, de Cabanelles a Sadernes, d’Albanyà al Mont, del Mont a Beuda, etc. Amb gent que hi depenia d’anar a casa seva, o al Mercat de Figueres o al de Besalú a vendre els quatre conills que li sobraven, i que gràcies als seus cops de podall, l’un rere l’altre mantenien els camins transitables. Gent que per anar a festejar amb la seva dona, havia de fer unes 5 hores caminant, dinar a casa dels sogres, el ball i cinc horetes més fins casa seva!

Actualment molts dels antics camins han desaparegut, ara segurament hi ha més gent que visita el Santuari, gent que agafa el cotxe s’enfila per les carreteres i amb un moment ha arribat a dalt. Gent que contempla el Santuari, dinen o fan un cafè al Restaurant i baixen cap a casa seva. Un dia d’hivern del 2008, després de pujar al Mont, dos amics discutíem cap a on anar: un deia que si cap a Lliurona, que si després a Albanyà, l’altre deia que després la pujada d’Albanyà és molt llarga, el primer deia que si podrem esmorzar al Bar que hi ha a Albanyà i escalfar-nos a la llar de foc, que si cap al Bassegoda…no ens posàvem d’acord, i vam seguir cap al Coll de Joncanat. Vam agafar un corriol i vam anar a rebotir al Mas el Soler. De casualitat hi havia en Martí i la Maria, els vam saludar, xerrar fins que el Martí (un antic habitant, llenyataire i carboner) ens va mig ensenyar un camí. Ens va dir “aquest camí és el Camí de les Deus”, és el camí que agafàvem nosaltres per anar a la zona de Figueres, amb 40 minuts arribareu al Collet d’en Serra. Nosaltres avall, a buscar el camí, primer intent i perduts, vam arribar a sota d’un Cingle, emprenyats… ho vam deixar estar. Al cap d’uns dies, hi vam tornar, perduts vàrem arribar al mig del Torrent de Joncanat, ho vam deixar estar. El tercer dia després de tornar a parlar amb en Martí; vam mig trobar el camí, un camí brut, brut de bardisses, i que es veia que feia anys, anys que no hi passava ningú.

Amb il·lusió, ganes i vam netejar aquest camí. Ens va portar mesos, mesos i cada cop ens anàvem engrescant més. Vam trobar la Balma de Can Pentinet, l’escaler del Soler, també vam localitzar d’altres camins que anaven a Falgars, la Font dels Salids, el camí de la Font del Soler, etc. Vam seguir caminant, corrent i buscant camins antics. Vam netejar, ampliar el camí de Sous a Beuda, ara tal com diu un amic meu “és una autopista”, vam obrir el camí de la Font de Roca Pastora al Castellot de Falgars, tot passant per l’antiga casa de Roca i pel famós Corral de l’Abat, anàvem fent, mesos i mesos de feina. I seguíem pensant, i pensant de com podríem promocionar la Zona. Vam pensar de fer una cursa,”una feinada, marcar, netejar, buscar patrocinadors, assegurances, molts de mal de caps, a part dels diners, molts problemes”. Ho vam deixar estar. Teníem el recorregut. Sortiria de Beuda, i aniria resseguint els Monuments, antigues construccions, passaria per dues comarques i faria parada a dalt el Mont, per acabar a Beuda de nou. I gràcies  a Diversport vàrem poder posar una data al Calendari: 15/11/2015 La cursa va ser un èxit: 250 corredors, nosaltres vam gaudir molt, tothom deia que el recorregut era molt bonic, i molt ben marcat…. Amb els anys que portaven netejant!! A partir d’aquí a nosaltres només ens queda conservar el camí. Aquest 2016 la cursa forma part de les Girona Trail Series, un circuit de curses de muntanya diferents pels seus recorreguts i paratges on es porten a terme. Des de la Garrotxa fins Girona, passant per terres empordaneses, recorreguent l’Albera i visualitzant les aigües cristal·lines de La Mar d’Amunt fins pujar al punt més alt de La Mare de Déu del Mont.

Albert Cuevas, President de GAS MOUNTAIN.