/TUTORIAL INSTAMAPS by GAS MOUNTAIN/

QUÈ ÉS INSTAMAPS?

Instamaps és una plataforma web de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) que permet als usuaris explorar la geoinformació de Catalunya, crear els teus propis mapes de manera ràpida i fàcil, visualitzar-los en tot tipus de dispositius, incrustar-los en una pàgina web o blog i compartir-los a les xarxes socials.

IMPORTANT: Instamaps suporta coordenades geogràfiques en l’ordre latitud i longitud i coordenades UTM ETRS89 en l’ordre X i Y

Trobaràs Instamaps a l’adreça http://www.instamaps.cat

 

INICI 

Registra’t amb el teu correu electrònic, o a partir del teu compte a les xarxes socials: Facebook, Twitter, Linkedin o l’EACAT.

Inicia sessió.

En iniciar la sessió entraràs a la teva galeria de mapes.

Ara ja podràs accedir a la teva galeria de mapes, començar un nou mapa, editar el teu perfil d’usuari, o tancar la sessió.

GALERIA DE MAPES 

Exploràs mapes d’altres usuaris i dades de diverses fonts, i podràs fer recerca per data, popularitat o rellevància.

 

CREA UN MAPA AMB INSTAMAPS

Inicia la sessió.

IMPORTANT: Si no has iniciat la sessió no podràs guardar el teu treball, ni publicar el teu mapa i quan tanquis la finestra es perdrà tot el que hagis fet. Un cop iniciada la sessió podràs començar a crear el teu mapa.

Te dos àrees de visualització de cartografia:

Al marge esquerre de la finestra tens el conjunt d’eines per a crear el teu mapa a Instamaps:

 

DIBUIXAR

  • Dibuixar
      • Estils de punt: Clica sobre el marcador de punt i situa’l sobre el mapa. En situar un punt a Instamaps se t’obrirà un quadre de diàleg on podràs especificar el nom del punt, la seva descripció, triar la capa, l’estil de visualització, editar la seva posició i esborrar-lo.
      • Estils de línies: Prem sobre la icona de la línia i comença a dibuixar. Situant-nos sobre els nodes de la línia, podem moure aquests i incorporar-ne de nous a banda i banda del node seleccionat.
      • Estils de polígons: Podem definir també una àrea, triant els colors de representació, gruix i grau de transparència. Per acabar l’àrea clicka sobre el primer punt i s’obrirà el quadre de descripció.
  • Formats suportats– Tant KML com KMZ, que és el format KML comprimit, es poden arrossegar i carregar directament. Les especificacions del format són les que determina l’OGC però a Instamaps hi ha unes quantes limitacions: es pot carregar un màxim de 6.000 elements per arxiu, només geometries sense cap qualificador (estil, vincles, etc) i cal separar els diferents tipus (punt, línia, polígon) en arxius diferents.- El format GeoJSON també està ben documentat. A Instamaps no s’hi poden carregar arxius multigeometries, i també té la limitació del número d’elements: màxim se’n poden carregar 6.000 per mapa, amb un límit de 5.000 punts i 1.000 línies o polígons.- GML:  té les seves pròpies especificacions,  i s’aplicquen les mateixes restriccions que per a tots els altres tipus d’arxiu.- SHP: per carregar dades en el format shape d’ESRI cal posar en un zip tots els arxius que composen el projecte (dbf, prj, sbn, sbx, shp). No es poden carregar només els arxius shp, i s’hi aplica les mateixes limitacions que en els altres formats.- GPX: actualment la càrrega d’arxius GPX dels receptors GPS només tracta els elements track, sense cap atribut ni qualificador.- TXT i CSV: per carregar amb éxit arxius de text que continguin accents és necessari que estiguin codificats en UTF-8.- XLS i XLSX: en el cas dels arxius d’Excel només es carregarà el primer full del llibre.

            – GeoPackage (gpkg), geoCSV (WKT), DXF, DGN v7, JPG, SID, TIF i ECW.

Les càrrega d’arxius es fa emprant la llibreria GDAL, i per tant a mida que apareguin noves versions és possible que canviïn aquestes instruccions i que s’afegeixi més tipus d’arxius suportats.

La mida màxima de fitxer acceptada per InstaMaps és de 500MB. És tracta d’una limitació per evitar la saturació dels servidors.

  • Canviar l’estil per categories, mides, concentració, agrupació, …
  • Fer operacions: Unió per columna, punts dins polígons, filtre, fusió de capes, àrea d’influència, intersecar, centre geomètric, …

 

CAPES

  • Seleccioneu el mapa que més us convingui.

  • El nostre preferit el topogràfic, el pots ampliar d’escala 1:25.000. fins a l’escala 1:5.000.

  • També disposeu de visió “3D”. En clicar, Instamaps canvia la vista ortogonal en dos dimensions per una vista perspectiva que us permet visualitzar el relleu amb la vostra geoinformació adaptada.

 

BUSCADOR

  • Amb el buscador d’Instamaps pots cercar topònims, adreces, coordenades geogràfiques, coordenades UTM ETRS89, referencies catastrals de parceles, …

 

PUBLICAR MAPA

En prémer el botó de desar/publicar el mapa, Instamaps obre una finestra amb 6 pestanyes:

  • Pestanya d’informació: podeu definir el nom del mapa si no ho heu fet encara aquest és l’únic requisit obligatori per publicar un mapa. Podeu afegir una descripció, etiquetes, fotos, videos, un alies,…
  • Pestanya privacitat.
  • Pestanya llegenda.
  • Pestanya reutilització.
  • Pestanya paràmetres visor.
  • Aspecte del visor.

Finalment incrusta el mapa al teu web o blog i comparteix-lo a les xarxes socials.

No oblideu que des de la vostra galeria d’usuari podeu duplicar els mapes. Això us permetrà utilitzar un mapa com a base del següent que realitzeu.

 

AFEGIR UN MAPA INSTAMAPS A WORDPRESS

  • Crear una nova entrada al web.
  • Triar eines del menú i <>Codi Font (equivalent a editar l’entrada en la vista HTML).
  • Enganxar el codi iframe que proporciona Instamaps.
  • Tornar a la vista de text i completar l’entrada.
  • Desar i publicar la nova entrada.

 

VISOR BASE

Clicant a l’enllaç https://www.instamaps.cat/geocatweb/visor.html accedireu a un visor base, sense informació d’usuari, que podeu utilitzar per visualitzar cartografia. Aquest us permet, també, cercar llocs geogràfics i visualitzar la vostra posició si ho feu des de el mòbil amb el GPS engegat.

 

IMPORTANT

Reporteu el vostre feedback i incidències a instamaps@icgc.cat

 

I si voleu saber més:

VÍDEOS INSTAMAPS(2019)

Els 15 vídeos tutorials d’Instamaps pretenen que l’usuari novell es familiaritzi amb l’eina i donin resposta als dubtes que els puguin sorgir. Cada un dels vídeos se centra en un ús concret de l’eina.

1. Introducció a Instamaps i mapes d’exemple. Per què serveix l’aplicació, que permet fer i les funcions bàsiques de les pestanyes.

2. Blog, preguntes freqüents sobre l’entrada i el registre. Descriu que s’hi troba en el blog, les respostes a les preguntes més formulades i que cal fer per enregistrar-se.

3. Galeria d’usuari. Mostra els repositoris dels mapes elaborats pels usuaris.

4. Fem i publiquem un mapa senzill. Explica pas a pas com es fa un mapa amb aquesta eina.

5. Creació d’elements puntuals i lineals. S’afegeix un element nou a l’anterior procés mostrant com situar punts, línies o àrees amb Instamaps.

6. Creació de polígons i informació. Es mostra com crear geometries de tipus polígon.

7. Fem un mapa a partir d’un arxiu de dades excel o csv. Aquest cop s’explica com treballar la informació continguda en arxius Excel.

8. Geocodificació d’adreces. Mostra com mapificar un arxiu que contingui adreces.

9. Mapificar a partir de codis administratius diversos: municipis, comarques… Explica com tematitzar, treballar o mapificar informació basada en codis municipals.

10. Elaborar un mapa amb dades obertes de la Generalitat. Com es fa un mapa a partir d’un dataset, o conjunt de dades obertes, de la Generalitat de Catalunya.

11. Elaborar un mapa d’àrees de joc amb dades de Google Drive. S’elabora un mapa amb dades contingudes a Google Drive.

12. Elaborar un mapa d’habitatges a partir de codis. Es mostra com utilitzar informació geogràfica continguda o expressada en codis.

13. Generar un mapa d’estats del món a partir d’un arxiu de dades. Nou exemple de mapificar informació associada a codis.

14. Com visualitzar dades cridant només el visor en un enllaç. Explica com fer mapes senzills cridant només el visor.

15. Com posar informació multimèdia a Instamaps. Mostra com fer un mapa sonor.

 

INSTAMAPS EXPERT

Instamaps us permet:

  • Treballar amb taules de Google Drive:

http://betaportal.icgc.cat/wordpress/instamaps-google-drive-taules/

  • Fer un StoryMap:

http://betaportal.icgc.cat/wordpress/storymaps/

  • Fer Mapes col·laboratius:

http://betaportal.icgc.cat/wordpress/mapes-col%C2%B7laboratius-a-instamaps/

  • Fer un mapa de situació escrivint només un enllaç:

http://betaportal.icgc.cat/wordpress/mapa_localitzacio/

  • Unió per columnes:

http://betaportal.icgc.cat/wordpress/unio-per-columnes-a-instamaps/

 

 

Desplaça cap amunt