/LINIA P GARRIGUELLA 2017/

La línia P, oficialment Organització defensiva del Pirineu, va ser una barrera defensiva construïda entre 1944 i 1948 per evitar que, depenent de les èpoques, els maquis (si bé aquesta hipòtesi és poc creïble), l’Alemanya Nazi o els Aliats penetressin al territori espanyol. Es componia teòricament d’uns 10.000 búnquers, dels quals uns 6.000 van ser acabats. Cap a 1980 es van abandonar definitivament. En sentit més ampli rep aquesta denominació la fortificació pirinenca realitzada després de la Guerra civil, que inclouria les fortificacions prèvies (1939-1940), la defensa contracarro (1950-1954) i altres fortificacions puntuals (com la del cap de Higuer a Hondarribia, Guipúscoa de 1957).

A GAS MOUNTAIN hem volgut conèixer aquesta Línia a través del llibre de la Adela Geli Anticó,

“Recórrer la Garriguella fortificada. Desxifrant els búnquers: arquitectura i paisatge.”

El resultat ha estat la visita a 100 búnquers, els quals hem fotografiat, i la introducció d’aquestes fotografies i el mapa de situació dels 380 de Garriguella,  i uns 200 més del mapa de l’Alt Empordà a la web:

http://linea-p.spiki.org/.

Si voleu visitar aquestes construccions, també us podeu dirigir al celler Mas Llunes de Garriguella que obre les portes a tots aquells que vulguin conèixer algunes d’aquestes construccions de defensa de l’Alt Empordà. La visita consta d’un recorregut pel camp d’aviació de la Guerra Civil i pels búnquers del terme municipal de Garriguella. Els búnquers, envoltats de vinya, mostren un recorregut per la història de Catalunya. L’enoturista coneixerà de primera mà com es construïen, quins usos tenien i l’impacte directe que aquests van tenir sobre la vinya empordanesa. El recorregut finalitza amb una visita al celler i amb un tast guiat dels vins de Mas Llunes. Molt bona iniciativa.

http://masllunes.es/

Esperem que us animeu a visitar aquestes construccions que de ben segur us sorprendran.

També us pot interessar:

/CAMP D’AVIACIÓ GARRIGUELLA VILAJUÏGA 2017/

/WIKIPEDRA by GASMOUNTAIN/

Desplaça cap amunt