/GAS MOUNTAIN RECUPERA LA FONT DE FALGARS A LA MDM/

L’origen dels Falgars es remunta als començaments del segle XIII, i sempre ha estat de la mateixa família. Els Falgars foren uns pagesos de remença que foren ennoblits pel rei Ferran el Catòlic arran de la sentència de Guadalupe. La casa es troba al mig de la muntanya a 850 metres d’altitud en un indret privilegiat, en el camí que puja a la Mare de Déu del Mont. A pocs metres hi ha la capella de l’Anunciació, i la font de Falgars,i és precisament aquesta font la que ens interesa avui.

El 22 de gener de 2020 arran del temporal Gloria, la muntanya del Mont va recollir 300 litres d’aigua per metre quadrat, aquesta dada es va registrar concretament a Lliurona (Alt Empordà), molt a prop de la Casa de Falgars. És en aquest moment quan Gas Mountain detecta grans desperfectes a la font de Falgars i decideix, posar-hi fil a l’agulla. El problema principal és que dos arbres de grans dimensions han col·lapsat la font. Un altre, que ja feia temps que rondava pel cap de l’associació, l’abandó del manteniment de la font des de feia un temps. Finalment el nostre proposi’t s’ha dut a terme i aquest ha estat el resultat.

Un dels objectius de Gas Mountain, és realitzar tasques de manteniment de camins i senders de l’entorn de la Mare de Déu del Mont, com desbrossar, despedregar o recuperar murs de pedra seca, millorar la senyalització d’aquests senders per tal de potenciar el senderisme i així com també descobrir l’entorn del PEIN de l’Alta Garrotxa.

Els companys de Gas Mountain netejant amb molta afició, aquestes feines són molt importants per ha conservar l’enton.

Volem destacar que aquesta font està inclosa a la cursa MDM.cat amb l’itinerari circular mitja marató Mare de Déu del Mont permanent d’Itinerànnia, una ruta amb senyalització específica per a corredors, encara que espectacular també per caminadors. Més informació al web mdm.cat.

Els camins tradicionals són un patrimoni històric i en l’actualitat està ressorgint l’interès per la seva utilització, i a Gas Mountain pensem fermament qualsevol intervenció per la recuperació d’aquests camins ha de passar per la reconstrucció de murs de pedra seca i empedrats, sense els quals no podrien existir, neteja de les fonts que li pertanyen i un llarg etcètera.

El projecte té el suport de l’Ajuntament de Beuda i el Patronat del Santuari de la Mare de Déu del Mont. 

/GAS MOUNTAIN INCORPORA LA ROCA ROSSOLADORA A LA MDM/

Scroll to Top