G.A.T. & G.A.S. Sant Julià dels Torts

Una bona jornada de neteja amb els amics del G.A.T.*  a Sant Julià dels Torts. Pels qui no coneixeu aquesta església, aquesta es troba entre els colls del Portell i de Panissars, al nord-oest de  la Jonquera, enmig d’una massa boscosa d’alzinars. La seva localització és privilegiada, des d’una alçada de 450 metres es poden veure els masos del veïnat per sota, el castell de Bellaguarda al nord, Rocabertí i el Puig Neulós a l’est, el poble de la Jonquera cap al sud i tota la plana de l’Empordà fins a la badia de Roses. L’any 1997 el GAT de la Jonquera va començar amb els treballs de neteja que van permetre recuperar el traçat primitiu de la drecera de Sant Julià. L’any 1978 membres del Centre Excursionista Jonquerenc i el GAT (Grup d’Art i Treball)  hi van fer els primers treballs de consolidació. Posteriorment, ja format el GAT de la Jonquera, el grup va seguir fent feines de neteja i consolidació a l’església i a la font del Tord, a l’oest del planer.

(El G.A.T. Grup d’Art i Treball (GAT) és una secció del Centre excursionista empordanès creada l’any 1975  i ha dut a terme una important tasca de promoció del territori de la comarca.)

Davant de l’església hi ha el mas de la capella, sense teulada, i que en conjunt presenta un estat de deteriorament important. A la part de ponent hi ha el prat on s’hi desenvolupava l’aplec i molt a prop, baixant uns pocs metres hi trobem la font del Tort. Aquesta font va ser recuperada i restaurada fa uns vint anys, i és aquí on hem fet l’actuació d’aquesta jornada tot netejant-la i posant-la en funcionament perquè es trobava obturada.

Si voleu conèixer molt més del Grup d’Art i Treball de la Jonquera, i de com una colla d’homes i dones amb més bona voluntat que mitjans va salvar el patrimoni romànic i paisatgístic de l’Empordà s’ha recollit i publicat el llibre Absis, bardisses i pa amb llonganisses. Editat pel mateix Grup d’Art i Treball de la Jonquera, amb textos d’Elisabet Riera, pròleg de Quico Sallés i la col·laboració de Josep Garcia, David Garriga, Jaume Justafrè, Núria Puig i Josep Rigau. El llibre recull fins a vuit propostes de rutes a peu, per visitar diferents esglésies romàniques, i en els annexos s’inclou un mapa de les intervencions que s’han fet en 69 monuments romànics. Una obra imprescindible per als amants del romànic i el paisatge empordanès.

 

Desplaça cap amunt