/AERÒDROM 311 CELRÀ BY GAS MOUNTAIN/

El camp d’aviació de Celrà es va començar a construir a finals del 1936 sobre terrenys agrícoles que pertanyien als municipis de Celrà i Bordils, ocupava 126 ha. Va afectar l’activitat agrícola de la zona perquè ocupava els millors terrenys de conreu, que també eren els més planers, a més de provocar l’abandó dels terrenys del voltant per la por als bombardejos.

Operatiu militarment des del primer trimestre de 1937 fins al febrer de 1939. Si bé en un principi tenia com a funció la vigilància de la costa gironina i del pont del tren de Colera, per defensar-los dels atacs tant per part de la flota franquista com de l’aviació italiana que tenia les seves bases a Mallorca, va arribar a ser la principal base dels bombarders Tupolev SB-2 (els “Katiusques”) a Catalunya.

També es va establir a Celrà el taller de muntatge d’avions SAF 23 (Subsecretaria de l’Aire, Fàbrica núm. 23), on es muntaven els Polikarpov I-16 (Mosca). Per aquesta activitat es van utilitzar tres locals situats en el mateix poble: l’Ateneu, Can Cors i el Centre Republicà.

(L’Ateneu, al poble de Celrà, i Can Verdera dins el recorregut proposat).

El camp servia com a centre d’entrenament i de distribució dels pilots un cop aquests havien obtingut el títol que els capacitava per comandar un avió. Al camp també hi havia aparells que servien per fer pràctiques de vol fins que se’ls assignés un destí, així com per experimentar amb tècniques de vol nocturn i fer proves amb carregues de bombes més pesades de les usades habitualment. Els pilots dormien a Girona i es traslladaven diàriament al camp de Celrà.

L’aeròdrom va ser sotmès a un total de deu bombardejos. En el moment dels bombardejos els soldats del camp es refugiaven en alguns dels vuit refugis que es van construir i dels que encara avui en resten set dempeus, a més del polvorí del camp.

Un cop acabada la Guerra Civil, es va signar l’acta de lliurament dels terrenys agrícoles i els masos expropiats als seus antics propietaris, i els terrenys van tornar al seu ús agrícola.

Si voleu més informació podeu visitar el Centre d’Interpretació del camp d’aviació de Celrà, dins el complex industrial modernista del Centre cultural la Fàbrica de Celrà trobareu aquest petit espai museístic dedicat a l’antic camp d’aviació republicà de Celrà on els visitants poden descobrir la història d’un dels principals camps d’aviació de l’exèrcit republicà a Catalunya, a més de veure una petita col·lecció d’objectes relacionats amb els camps d’aviació i la Guerra Civil.

A més, no us podeu perdre el llibre AERÒDROMS REPUBLICANS DE GIRONA (1936-1939), gràcies a ell continuem amb aquestes magnífiques rutes, doncs aquest llibre recull les activitats i la història dels onze aeròdroms que van construir-se en les comarques gironines durant el període de la Guerra Civil espanyola. El llibre es complementa amb nombroses fotografies, plànols, mapes, dibuixos… que el fan més didàctic, àgil, rigorós i il·lustratiu.

El capítol 3 : Aeròdrom 311 Celrà de l’Artemi Rosell Ferrer.

Si voleu visitar el camp, podeu descarregar el Wikiloc del “PajaruTrail, col·laborador habitual de Gas Mountain, sempre a la cerca de noves localitzacions.

/AERÒDROM 316 GARRIGUELLA VILAJUÏGA 2017/

Desplaça cap amunt