/#96 PUIG D’EN FÀBREGA/

Ens endinsem  a la Garrotxa d’Empordà a l’alta vall de la Muga amb l’objectiu de fer la volta al puig d’en Fàbrega i coronar-lo, un puig menor sense importància, però que amaga molta història. Un cop a la Molina, anirem pel marge dret de la Muga per un estret corriol per poc després arribar als passos d’en Mallorca. Deixem el corriol, i una pista ens porta fins al pont d’en Bertran, aquest pont va ser erigit sobre el curs del riu Muga, a migdia de la masia del Bertran. Si sou curiosos veureu que en un dels tallamars de l’estructura hi ha una placa commemorativa gravada amb la inscripció “PONT FET PER YSIDRO BERTRAN 1891”.

El pont d’en Bertran en temps de riuades us permetrà passar a l’altre costat i visitar el poblat alt-medieval del Serrat i del seu colomarúnic conegut a Europa construït amb la tècnica antiga de l’ “opus spicatum” (construcció en què les pedres estan col·locades en forma d’espina de peix, és una tècnica constructiva típica de l’Alta edat mitjana, segles IX-XI).

A més al poblat trobareu el Castell del Serrat està integrat per diverses construccions majoritàriament d’època altmedieval, i un altre bonic colomar. Gràcies a la intervenció de la Diputació de Girona i l’Ajuntament d’Albanyà aquest ara disposa d’un espectacular mirador.

Continuem la ruta remuntem la Muga un cop retornem al Bertran, amb certa dificultat i caminant moltes vegades per dins del riu arribem al Molí d’en Fàbrega, un dels molins fariners de l’Alt Empordà. Aquests molins fariners van viure un període d’un gran desenvolupament durant l’època medieval. Allà on hi havia un petit corrent, s’hi construïa un molí que permetia que la gent de la rodalia pogués obtenir la farina, bàsica per a la seva alimentació.

Un cop sortim del Molí d’en Fàbrega, deixem la Muga i remuntem pel clot del Tquinell i fins al turó del Taquinell, espectacular la panoràmica del puig d’en Fàbrega, el Bassegoda i el Puig de Sant Bernabé.

 

Arribem al Mas de la Figa a mig camí entre Albanyà i Coustouges, camí de contrabandistes, d’exiliats, de refugiats, de traginers passant per la muga +540…  gaudirem d’unes bones vistes sobre l’Alta Garrotxa. Destaquem l’era circular, on aprofitem per fer un merescut descans i menjar i veure una mica.

Sant Bartomeu de Pincaró coneguda per eclesia parrochialis sancti Bartholomei de Pinquerono” a finals del segle XIV. Es tracta d’una construcció romànica del segle XII, tot i que ha rebut petites destrosses al llarg del temps, encara avui conserva l’accés obert i la podreu visitar, és magnífica.

Finalment retornarem fins a la Molina, però no abans de coronar el puig d’en Fàbrega, un puig sense cap visual de l’entorn i cap més interès que el fet de visitar-lo, amb una petita rampa al seu tram final. Com a últim apunt felicitar a l’ajuntament d’Albanyà per la nova senyalització i els nous aparcaments per tal de protegir aquesta zona  tan important a nivell paisatgístic.

Podeu descarregar el track al Wikiloc de Gas Mountain, sempre a la cerca de noves localitzacions.

PAS DE LA MOLINA – ELS PASSOS DE MALLORCA – PONT DEL BERTRAN – PUIG DEL COLOMER – CASTELL DEL SERRAT – EL BERTRAN – MOLÍ D’EN FÀBREGA – TURÓ DEL TAQUINELL – MAS DE LA FIGA – SANT BARTOMEU DE PINCARÓ – PUIG D’EN FÀBREGA -LA MOLINA

Amb la col·laboració de SOBREMIEL.
Scroll to Top