/#92 AMAGATALL DELS BANDOLERS – EXTREM/

Iniciem la ruta a la Font de Dalt de Palau-saverdera i pujarem a peu a l’ermita de Sant Onofre pel vell camí de muntanya, el qual coincideix en part amb l’antic camí de Palau a Santa Creu de Rodes i Sant Pere de Rodes. L’ermita de Sant Onofre, es veu enlairada damunt del poble, des de molts punts de l’Empordà a 400 m d’altitud,  amb un mirador increïble sobre la plana. Un cop deixem Sant Onofre, a cinquanta metres, agafarem el primer camí senyalitzat a la dreta direcció l’Amagatall dels Bandolers. Una pujada empinada ens portarà a l’Amagatall dels Bandolers (500m). És una balma sota un gran bloc, closa amb pedra seca, al peu del turó del Fitó .

La Llegenda:

A l’indret s’hi hauria refugiat la banda del «Rellotger» del Pont de Molins mentre es guaria un dels components de l’escamot. Els bandolers obligaven a l’ermità de Sant Onofre, Pere Olivet, a portar-los vitualles. Probablement es tracti del «Rellotger de Creixells» un bandoler de certa anomenada que actuava a l’Empordà pels volts de la tercera carlinada, a qui Josep Pla va dedicar una de les seves obres.

Baixem de l’amagatall per darrere d’aquest, direcció al rec de Sant Onofre per un antic corriol de caçadors molt brut però que en un principi encara s’intueix. Amb certa dificultat i un cop passem els dos ramals del rec de Sant Onofre passant i, enfilant-nos per la tartera, passarem per darrere d’una prominent pedra que ens donarà accés al Coll de Verdera on fent el puig de l’esquerre gaudirem d’una espectacular vista de l’Empordà.

Un cop al Coll de Verdera arribem al Castell de Sant Salvador (682m), situat al punt més alt de la serra de Rodes i seguim fins al monestir de Sant Pere de Rodes (513m), del monestir continuem per l’ample camí pavimentat fins al poblat de la Santa Creu de Rodes i l’església de Santa Helena (540m), Des d’aquí prenem un camí fins al mas Ventós (460m). Darrere de l’àrea d’esbarjo surt el camí a Palau, que seguim en baixada, aquest camí més marcat l’abandonarem a la dreta abans de passar el rec del Bach fins a trobar l’antiga carrerada del Bach resseguint el rec per la dreta en sentit de baixada.

Arribem a l’encreuament de la Sureda del Bach que ens portarà a una de les barraques més espectaculars del terme de Palau-saverdera: la barraca del Bach. A aquesta barraca grossa s’hi accedeix per unes boniques escales, a dins una llosa amb les inicials ‘RT’, que corresponen a la persona qui va ser el propietari d’aquesta finca, Rafael Turró. A prop trobareu un reposador de paret seca, que la mateixa persona va construir. Continuarem pel camí de la gorga de la Timba, deixem enrere la gorga i retornem cap al poble.

Podeu descarregar el track al Wikiloc de Gas Mountain, sempre a la cerca de noves localitzacions.

Amb la col·laboració de SOBREMIEL.

/#91 PUIG BASSEGODA – COVA D’EN PÓLVORA – ZEBRA by JORDI GAMITO TEST /

Desplaça cap amunt