/#90 RUTA DEL COLESTEROL BY GAS MOUNTAIN/

Itinerari de 21 quilòmetres sortint del Parc Bosc, amb més de 100 anys a l’esquena, trobem que és lloc precís per iniciar la ruta, just a les escales de la font del Passeig Nou on travessarem el parc i ens dirigirem cap al Club Tenis Figueres. Creuarem la pujada del castell fins a trobar el carrer del President Kennedy. Passarem per les “cases dels americans” que ens quedaran a l’esquerre i després de fer una baixada d’asfalt anirem a trobar la urbanització de “La Muntanyeta” que també la travessarem pel carrer de Domenech Rodil. Ara si, agafarem els primers corriols per la zona de la Muntanyeta i per sota els Camps dels Mas de la Coma, On trobarem la barraca 21417 de la Wikipedra, amb l’objectiu de travessar l’autopista per sota a la zona sud de la urbanització Montserrat i anar a trobar la tanca perimetral de la presó del Puig de les Basses, el centre penitenciari més modern de Catalunya, i  una superfície de més de 61.000 metres quadrats. 

Un cop passem a l’altre costat de l’AP7 ja a la presó del Puig de les Basses, per un corriol anirem a trobar el camí  de Can Català, una llarga pista molt senzilla de pujada que ens portarà de nou a passar per un tub de formigó, aquest cop el del tren d’alta velocitat A.V.E. Un cop a l’altre costat ens dirigirem a la espectacular Barraca 13269 de la Wikipedra.

Aquesta barraca és un espectacular mirador de la Plana de l’Empordà, la deixem enrere per anar  direcció Llers, on li farem la volta al Puig del Clot per un corriol molt ràpid on trobarem murs de pedra seca, la barraca 13268 de la Wikipedra, destaca l’arc d’ametlló de la porta d’entrada, encara que es troba una mica derruït. Un cop finalitzada la volta al Puig del Clot agafem de un corriol que en durà a uns camps on visitarem dues barraques molt maques la barraca de la Wikipedra i la barraca de la Wikipedra.

Ens dirigim a la zona de la pedrera d’Àrids Figueres per anar a trobar la boca nord del túnel Puig de les Basses del tren d’alta velocitat A.V.E. Cal dir que en aquest punt hem de seguir estrictament el track. Arribem a la barraca de la Wikipedra, en la llinda hi ha gravat 1821, una barraca amb 200 anys i un estat perfecte.

Ens enfilem per sobre de la boca nord del túnel Puig de les Basses del tren d’alta velocitat A.V.E. i resseguim el perímetre de la presó del Puig de les Basses, passem pel puig on està situat el centre penitenciari que també agafa el nom d’aquest llocel Puig de les Basses, fins a arribar a les basses del Terrisser, incloses dins l’Inventari de zones humides de Catalunya, és un espai sorgit a partir de l’extracció d’argila per la terrissa, per a proveir petites indústries ceràmiques de la ciutat de Figueres. Continuem fins als arcs del Castell de Sant Ferran, construït per transportar l’aigua de la Mina dels Frares, fins als dipòsits situats sota la plaça d’armes del Castell de Sant Ferran. Antigament laqüeducte estava format per quaranta-tres arcs, alguns d’ells es varen destruir a finals dels anys 70 per  la construcció de l’autopista. Tornarem a passar per sota l’AP7 que ens portarà al Circuit dels Arcs.

Ens dirigim  per un corriol fins al camí de Can Bellot i ara si, ens enfilem al Castell de Sant Ferran, que és considerat com la Fortalesa aballestada més gran d’Europa i declarat Bé d’Interès Cultural. Al llarg del recorregut podrem gaudir d’una vista esplèndida de la plana empordanesa, la badia de Roses i les muntanyes del Cap de Creus, l’Albera i les Salines a la comarca de l’Alt Empordà, i a mesura que anem avançant podrem gaudir de la comarca de la Garrotxa i, en dies clars, podrem arribar a veure el massís del Montseny. Aquesta primera volta la farem pel perímetre exterior en sentit contrari a l’habitual, que ens durà a l’entrada principal. Un cop en aquest punt la cosa complica, la resta del circuit és tancat al públic en general, el podeu realitzar efectuant la visita al Castell de Sant Ferran i en ocasions especials, especialment a la zona del fossat, si us donen permís. Un cop sortim del Castell ens dirigim a la part baixa del Parc Bosc de nou on finalitzem.

Podeu descarregar al Wikiloc de Gas Mountain, sempre a la cerca de noves localitzacions.

Per més informació podeu visitar: https://lesfortalesescatalanes.info/ca/

Amb la col·laboració de SOBREMIEL.

 

Scroll to Top