/#78 ESTANYS AMAGATS (I)/

Iniciem la ruta a l’església de Sant Sebastià de Viliella, agafem la carretera fins a Coborriu de la Llosa on només hi resten l’església de Santa Llúcia i molt poques cases, el poble es troba a la ruta del Camí dels bons homes.

Ens enfilarem per una pista passant per La Bastida deixant enrere Santa Anna i arribant a Talltendre, arrecerat al turó de la Llacuna. on pararem a menjar alguna cosa a Cal Pere Sidro, al costat de l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de Talltendre esmentada ja el 839. 

Continuem cap a Éller, i després, resseguint el riu  Duran arribem a Meranges, que amb 1.539 m. és el cap de municipi situat a més altitud sobre el nivell del mar de Catalunya. Com a curiositat passem per davant del Museu de l’Esclop de Meranges que fou un centre de producció d’esclops per a tot Catalunya. Està situat a la plaça major del poble.

Sortim de Meranges i fem una forta pujada fins al refugi de Malniu que ja ens agafa una mica cansats i es fa força dura. Arribem al refugi de Malniu.

Si voleu fer un extra visiteu l’estany de Malniu per anar i tornar necessitareu una hora, i tres hores si voleu arribar a l’estany de Mal, passant per Prat Fondal que és un esplèndid mirador de la vall. Finalment nosaltres decidim visitar l’estany de Malniu, sopar i passar la nit al refugi de Malniu, un bonic refugi a la reserva natural Cerdanya-Alt Urgell, a Meranges, a 2.138m d’alçada, al peu del Puigpedrós. El Puigpedrós amb els seus 2.911m és el cim més alt de la Cerdanya catalana i és un mirador privilegiat, doncs des del cim la vista abasta des del Canigó fins a l’Aneto.

Iniciem la segona part de la ruta ben d’hora, el nostre objectiu, els estanys  d’Engorgs, una zona més salvatge que els estanys de Malniu. La ruta passa pel refugi d’Engorgs i després pels llacs del mateix nom. Des de Malniu hem de seguir el GR-11 direcció a Andorra.

Trigarem menys de dues hores a arribar al refugi d’Engorgs i una hora més per arribar als estanys. Un cop als estanys seguim el GR-11 fins a la portella d’Engorgs, després farem una forta baixada fins la Cabana dels Esparvers. 

Un cop a la Cabana dels Esparvers coincidim amb l’onzena edició de l’Andorra Ultra Trail Vallnord, l’Ultra Raid del Principat d’Andorra, al tram d’Eufòria, fem una aturada per reposar forces, menjar, i veure l’espectacle.

Al mateix planer de la Cabana dels Esparvers trobareu marmotes, després continuarem direcció Viliella, passant pel Castell de la Llosa i arribant per fi a Viliella de nou. Finalitzem la ruta sense cap incident de navegació i molt contents, en breu farem la segona part.

Us podeu descarregar el gpx a Wikiloc:

ETAPA I: VILIELLA – COBORRIU DE LA LLOSA – TALLTENDRE – ELLER – MERANGES – REFUGI DE MALNIU – ESTANY DE MALNIU – REFUGI DE MALNIU

ETAPA II: REFUGI DE MALNIU – PLANELL DE L’ORRI – REFUGI D’ENGORGS – PORTELLA D’ENGORGS – CLOT DEL MALPARTIT – CABANA DELS ESPARVERS – CASTELL DE LA LLOSA – VILIELLA

Amb la col·laboració de Columbia Outlet La Roca.

 

 

Desplaça cap amunt