#73 FONT DE L’ORRI – TORRE PUIG CARBASSERA – JAÇA VELLA

Aquesta ruta no és una ruta difícil, però cal anar amb compte de no desviar-se un cop deixem la Torre del puig de Carbassera per visitar la Jaça Vella, i tornada.

Si matineu, podreu fer ús de l’aparcament de la Font de l’Orri, on comença la ruta, recordeu que us trobeu dins del Paratge Natural d’Interès Nacional del Massís de l’Albera i el Parc Natural Nacional de La Massane, que separa les dues planes del Rosselló i de l’Empordà, i que en aquest cas la ruta entra i surt constantment dels dos països. Dins de la serra de l’Albera hi ha dos sectors amb protecció especial com a Paratge Natural d’Interès Nacional, en aquest cas us trobeu a un d’ells, l‘occidental, de Requesens-Baussitges, sigueu especialment curosos.

Deixem enrere la Font de l’Orri i ens enfilem al coll del mateix nom, buscarem la Muga +585, la +586 i, la 587, abans d’arribar a  la Torre del puig de Carbassera, seguirem estrictament la frontera tota l’estona perquè les panoràmiques són millors que pel G.R.10, encara que el camí es fa més feixuc.

Si voleu més informació de les mugues visiteu: http://www.mojonesdelospirineos.com/

Passarem pel Puig de Padrets a (1176 mts.),  el Coll dels Emigrants  i el Puig dels Quatre Termes (1157 mts.) punt més alt del bosc de Les Couloumates que forma part d’aquest sector amb protecció especial que s’estén per 300ha. 

El Puig de la Carbassera o Puig de les Guardes és el primer 1.000 del Pirineu (1.001 mts.) venint des del mar Mediterrani  a tan sols 5 km. En aquest punt trobarem aquesta torre de pedra seca, petita però espectacular, amb una escala al seu interior, que permet pujar al cim de la mateixa si teniu agilitat. Mireu de no desplaçar cap pedra, és interessant que continuï tan ferma com sembla. Un dels nostres llocs preferits, no ens amagarem.

Baixem cap a la Jaça Vella, recentment restaurada, i el motiu d’aquesta sortida, el camí és perdedor però si seguiu el track i amb una mica d’orientació no tindreu problema.

Volem agrair a Prat Comú la restauració de la Barraca de la Jaça Vella, una barraca dels pastors de Baussitges, pastors de la vaca de l’Albera, incorporant a més una finestra nova. Agrair-los també la informació de la situació, i tornarem, el lloc és magnífic i s’ho mereix, i la barraca més. (Respecteu el lloc, és una propietat privada).

De tornada la sorpresa del dia, una barraca de pedra seca sense classificar a la Wikipedra, ens vàrem afanyar a ressenyar-la, ara la trobareu amb el codi: 19865, molt contents de continuar col·laborant amb aquesta plataforma, tornem a l’inici de la ruta per dins del bosc seguint el G.R.10, la major part d’aquest bosc inclou arbres de faig espectaculars, fins al coll de L’Estaca i després per la pista, la tornada és molt més suau.

Us podeu descarregar el gpx a Wikiloc:

FONT DE L’ORRI – RAS DE LA MENTA – PUIG DEL RAS – COL DE L’ESTACA – PUIG DELS QUATRE TERMES – TORRE PUIG CARBASSERA – JAÇA VELLA – GR10 – FONT DE L’ORRI

Amb la col·laboració de Volkswagen Autopodium Figueres.

Desplaça cap amunt