#131 LA CANAL DE LA CENTRAL D’EN CABOT, MAÇANET DE CABRENYS.

Ens endinsem dins del bosc seguint la canal de la Central d’en Cabot a Maçanet de Cabrenys, un recorregut molt dur i penós, i tot i que hem pogut comprovar certes millores gràcies a la feina feta per algun voluntari desconegut que ha netejat una bona part del recorregut, ens ha costat molt realitzar aquest recorregut de més de quatre quilòmetres que conformen la canal des del seu punt de captació fins a la Central. Tot s’ha de dir, aquest recorregut el vàrem intentar amb anterioritat i va ser impossible de completar, per això celebrem que per fi hem dut a terme la totalitat de la canal, comprovant que es troba en perfecte estat, motiu pel qual animem a les institucions a ser valentes, i a obrir un recorregut aprofitant aquesta obra faraònica que discorre per uns paisatges increïbles i que ben segur seria molt aprofitat pels Maçanetencs.

Com es recull a l’article de Pau Vial sobre l’antiga Central hidroelèctrica Municipal de Maçanet de Cabrenys, citem textualment:

“L’any 1906 l’emprenedor figuerenc Josep Sala Pou posa en funcionament una central hidroelèctrica (Can Cabot) al riu Arnera per al subministrament d’electricitat a Maçanet i Agullana. Gràcies a aquesta iniciativa, la vila de Maçanet disposa per primera vegada d’energia elèctrica. A principis del segle XX i en un entorn rural, el seu ús estava restringit a l’enllumenat dels principals carrers i places i a l’enllumenat dels domicilis dels habitants amb més poder adquisitiu. A Maçanet s’instal·len 9 fanals públics que permeten, per primer cop, reduir la foscor dels carrers i de les places.”

Durant tot el recorregut podreu gaudir dels vestigis oblidats de la central i observar amb deteniment la llarga canal, juntament amb dos petits túnels d’obligat pas, que fan del recorregut una aventura emocionant i un viatge al passat, com poques vegades podreu gaudir. Un lloc simplement espectacular que s’hauria de recuperar.

No us oblideu de descarregar el track o fer servir el Wikiloc, molt necessari en aquesta ruta. Respecteu l’entorn.

Desplaça cap amunt