#128 Castellar Gran i Castellar Petit d’Espolla.

Sortim d’Espolla pel prat d’en Grau  fins al puig del Pal, per anar a buscar la creu de pedra d’en Miquel Boix, al lloc on va ser enterrat, malauradament la  sorpresa és que, després de buscar molta estona, veiem que ha desaparegut. Una llàstima que passin aquestes coses. Seguim per la pista fins a arribar a la font de la Viuda que es troba en un paratge on predominen les alzines sureres, aquesta font, va pertànyer a la família Mascot, antics propietaris rurals d’Espolla. L’aigua que en brolla és ferruginosa, com totes les fonts del voltant. Està composta del brollador, uns llargs bancals a cada costat i dues taules d’obra on podeu aprofitar per esmorzar i agafar forces.

Tornem a agafar la pista fins a arribar a la tanca de la base militar per la pista de La Solaneta En d’aquest punt és perillós passar perquè és zona militar, i ens hem d’assegurar que no hi hagi maniobres al campament ). Girem a la dreta pel corriol de pujada fins a arribar a coll on podem triar quin Castellar pujar, el gran o el petit, decidim que primer pujarem al Castellar Gran, la pujada és fàcil només es anar fent metres fins al cim, on i va haver-hi un castell visigot (actualment queden poques restes) i també trobareu el vèrtex geodèsic de l’Institut Geogràfic Nacional (referència 309077001) , destacar les vistes espectaculars de la plana de l’Empordà. Desfem el camí fins a arribar un altre cop al coll per pujar el Castellar Petit, aquest és més tècnic que el seu germà gran, perquè tot i ser més baix, el pendent és més fort i més complicat.

Un com baixat el Castellar Petit per un corriol molt brut agafem la pista passant per la font de la Verna que ens portarà fins al veïnat dels Vilars, format per una vintena de cases, que tenen el seu origen als segles XVII i XVIII, actualment s’hi han rehabilitat cases de poble i alguna masia. L’activitat agrícola és el cultiu de la vinya i l’olivera, i  també compta amb un elaborador de cava. Ens desviem fins a la font de Cadecàs. I un altre cop agafarem una pista i corriols entre olivars i vinyes per finalitzar la ruta a Espolla.

No us oblideu de descarregar el track o fer servir el Wikiloc, molt necessari en aquesta ruta. Respecteu l’entorn.

Desplaça cap amunt