/GARCÍA LORCA A FIGUERES BY GAS MOUNTAIN/

La guia  GARCÍA LORCA A FIGUERES vol reviure l’estada a la ciutat d’un dels poetes més universals de tots els temps; el recorregut es farà visitant els diversos espais, observant la documentació gràfica conservada i llegint els versos que García Lorca va dedicar a Figueres, els que van escriure amics i coneguts quan van evocar aquells anys màgics o passatges significatius que ens parlen d’aquells homes i dones i d’aquella ciutat.

L’objectiu d’aquest itinerari literari és repassar aquells espais de la ciutat que, entre els anys 1925 i 1927, van ser espectadors i escenari del pas de García Lorca per Figueres. Des de l’estació del tren fins a la casa dels Dalí, passant per la Rambla.

L’autor de García Lorca a Figueres, és l’Institut Ramon Muntaner de Figueres:

  • Professors Àngela Castaño i Joan Manel Soldevilla.
  • Alumnes: Laia Genover, Èlia Gràvalos, Blai Higueras, Àlex Izquierdo, Joana Oliveras i Yliyan Vasilev.

Les il·lustracions d’aquest llibre són de Marc Vicens Coll.

El text García Lorca a Figueres forma part del catàleg de Universitat de Girona amb més de 300 títols.

1- ESTACIÓ DE TREN DE FIGUERES

L’estació de Figueres (PK 247,0 de la línia Tarragona-Barcelona-Portbou) es troba a l’est del casc antic. El tren va arribar per primer cop a Figueres el 28 d’octubre de 1877, amb l’obertura de la línia des de Girona, per part de la Compañía de los Ferrocarriles de Tarragona a Barcelona y Francia (TBF).

2- CASA DELS DALÍ (CASA MAS ROGER)

Edifici de l’any 1910 promogut per Enriqueta Mas Roger, membre d’una de les famílies més riques de Figueres al tombant del segle XIX , va viure-hi Salvador Dalí des de l’any 1912 i també hi tenia l’estudi, on hi va pintar algunes de les seves obres més importants de la primera època.

3-LA RAMBLA

La Rambla és un passeig i conjunt monumental de Figueres (Alt Empordà) inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

 

04 – ANTIC HOTEL COMERCIO

L’antiga Fonda Bigorre passà a dir-se Fonda del Comercio per més tard es va convertir.se en hotel durant les primeres dècades del segle XX.

05-CASTELL DE SANT FERRAN

Situat al final de la pujada del Castell, és una fortalesa baluardada construïda durant el segle XVIII. El castell de Sant Ferran és el monument de dimensions més grans de Catalunya i la fortalesa d’època moderna més gran d’Europa.

6 – TEATRE-MUSEU DALÍ

El Teatre-Museu Dalí, inaugurat el 1974, va ser construït sobre les restes de l’antic Teatre de Figueres, i conté un ampli ventall d’obres que descriuen la trajectòria artística de Salvador Dalí, des de les seves primeres experiències artístiques i les seves creacions dins el surrealisme, fins a les obres dels últims anys de la seva vida.

7 – MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA

Al museu te un espai dedicat a la infància i adolescència del pintor Salvador Dalí. Es tracta d’una crònica amb imatges que engloba els vint primers anys del jove Dalí, amb referències als pares, el germà i la germana, a Salvador, a la família, als estudis i a les primeres exposicions i col·laboracions editorials. Les fotografies provenen de diversos arxius de la família Dalí i de la família Domènech, així com d’algunes amistats del seu cercle més íntim.

8 – CASA NATAL DE SALVADOR DALÍ

La família Dalí residia a l’entresòl d’aquesta finca situada al carrer de Monturiol, núm. 6 (avui núm. 20), on a la planta baixa Salvador Dalí Cusí tenia la notaria. L’estiu de 1912 la família va deixar aquest immoble per traslladar-se al segon pis del núm. 10 (avui núm. 24) del mateix carrer de Monturiol. Des de l’any 1961, una placa recorda que aquí va néixer Salvador Dalí Domènech l’11 de maig de 1904.

11 – MUSEU DE L’EMPORDÀ

El Museu de l’Empordà és una institució adreçada a la investigació, conservació i difusió del patrimoni cultural local i comarcal, amb un ampli programa d’exposicions i activitats. Des de 1998 està gestionat per un consorci format per l’Ajuntament de Figueres, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Fundació Gala-Salvador Dalí.

12- ARXIU MUNICIPAL

 

13- BAR EMPÒRIUM

Al Café Empòrium, Salvador Dalí va escriure anys més tard al costat de Luis Buñuel el guió de la pel·lícula Un gos andalús (1929).

El recorregut García Lorca a Figueres by Gas Mountain:

 

 

Scroll to Top