EQUIP EDC 72 HORES BY GAS MOUNTAIN (V) Prismàtics

Que és un EDC?

EDC és l’acrònim de Everyday Carry que es tradueix com “el que portes diàriament”. En el món buschcraft, de supervivència o de muntanya, no són més que una sèrie d’elements destinats a solucionar una emergència, utilitzar com a equip bàsic o simplement com un equip de seguretat que t’acompanya en les teves sortides. A Gas Mountain hem decidit ajudar-te a fer un EDC per motxilles de 72 Hores, econòmic i de pes reduït, però on no falti cap detall. L’objectiu és que puguis portar un equip lleuger i a la vegada ser autosuficient en cas d’accident.

“Com més se sap, menys es porta” – Mors Kochanski

PRISMÀTICS

Generalment a la  natura s’utilitzen entre 8 i 10 augments. 8 augments proporciona comoditat i un camp de visió ampli, 10 augments, una mica més de detall, una mica menys de camp de visió i cal tenir en compte que a major augment el nostre pols és qui estabilitza la imatge. 10 augments es considera el màxim que es pot mantenir a pols en observacions prolongades. Segons la seva construcció els prismàtics, poden ser de “sostre” o de “porro”, un factor determinant, doncs els de prismes de sostre aconsegueixen reduir la mida i pes de tot el prismàtic. A dins dels prismàtics no hi ha aire, sinó nitrogen o argó, ja que d’aquesta manera, al no haver-hi el vapor d’aigua present en l’aire, ni poder entrar tampoc humitat ni pols, evitarem que apareguin els indesitjables “fongs” de les lents. Hi ha prismàtics amb altres funcions d’escàs ús i que només treuen qualitat, afegeixen pes i disparen preu. El zoom en un prismàtic és de poca utilitat. Els sistemes d’equilibrat de visió perquè no es moguin gaire al mirar són una mica lents i donen bastant pes. Millor sense zoom.

PRISMÀTICS 10X25

Perquè triem uns prismàtics de 10 augments amb objectius de 25 mm?, perquè aquests són perfectes per a l’exploració al tenir un camp de visió de 100 m als 1.000 m i un pes reduït, menys de 200 grams. 

Que vol dir 10×25?, vol dir que ens oferirà 10 augments, i que té uns objectius (les lents frontals) de 25 mm. de diàmetre. Si estem veient un objecte a 50 metres, amb aquests prismàtics veurem detalls com si ho tinguéssim a simple vista a 50 m /10 augments = 5 metres. D’altra banda, la nostra pupil·la, pot dilatar-se en la foscor fins a uns 7 mm. de diàmetres (per aquí capturem els fotons, la llum). En un dia assolellat la pupil·la es contrau per reduir la lluminositat. Un prismàtic de 10×25 ofereix el conegut com “pupil·la de sortida” que és el feix de llum aprofitable  i es calcula dividint el diàmetre per l’augment: 25/10 = 2,5, és a dir, tot i que són una mica foscos, el recomanable és que fos superior a 3, ens ho compensarà per ser uns prismàtics molt compactes i no queden molt lluny d’una lluminositat óptima.

Els prismàtics Tasco 10×25 Essential són una bona opció, gràcies als prismes de sostre tenen un disseny compacte de “pont bessó”, a més estan revestits de cautxú resistent a l’aigua i un excel·lent equilibri qualitat-preu (20 euros).

Hi ha moltes altres opcions en el mercat a l’hora de comprar prismàtics, i si tenim espai i no ens preocupa el pes total de la motxilla, buscarem prismàtics amb una la relació entre diàmetre i augments, o sigui D / A, superior a 3. En aquest cas us recomanem anar a algun lloc especialitzat.

Com es fan servir els prismàtics?

Els prismàtics tenen en el centre del seu cos, un eix que permet ampliar o reduir l’obertura perquè els oculars coincideixin amb la separació dels teus ulls.
Un cop ajustats, has de localitzar un objectiu més o menys llunyà i enfocar. Per fer això, has de tancar l’ull dret, i localitzar la roda central del prisma, situada al centre del cos. Amb l’ull esquerre obert, has d’aconseguir que la imatge de vegi nítida i clara. Un cop aconseguit això, tanques l’ull esquerre, i amb l’ull dret obert enfoques utilitzant, aquesta vegada no amb la rodeta central, sinó amb les diòptries, generalment identificada amb un + -. Aquesta mateixa se situa en l’ocular dret. Un cop aconseguida una imatge clara i nítida, hauràs aconseguit un enfocament òptim i complet.

Consells.

Mai miris al sol, pots provocar una lesió o danyar-te severament la vista.
Per evitar cansament en els teus braços, pots enganxar els colzes el més que puguis al teu cos.

EQUIP EDC 72 HORES BY GAS MOUNTAIN (IV) Paracord 550 / Cordino 3mm

 

Scroll to Top