EQUIP EDC 72 HORES BY GAS MOUNTAIN (IV) Paracord 550 / Cordino 3mm

Que és un EDC?

EDC és l’acrònim de Everyday Carry que es tradueix com “el que portes diàriament”. En el món buschcraft, de supervivència o de muntanya, no són més que una sèrie d’elements destinats a solucionar una emergència, utilitzar com a equip bàsic o simplement com un equip de seguretat que t’acompanya en les teves sortides. A Gas Mountain hem decidit ajudar-te a fer un EDC per motxilles de 72 Hores, econòmic i de pes reduït, però on no falti cap detall. L’objectiu és que puguis portar un equip lleuger i a la vegada ser autosuficient en cas d’accident.

“Com més se sap, menys es porta” – Mors Kochanski

PARACORD 550

Que és el paracord o corda americana?

Paracord és un tipus de corda de niló d’uns 4 mm que es feia servir en el cordatge dels paracaigudes de l’exèrcit americà durant la Segona Guerra Mundial. Es va fer popular gràcies a la seva gran resistència, fins a 250 quilos (550 lliures), i escàs pes. Atenció, no és apte per a escalada. Resisteix l’aigua i la floridura, i  es remata cremant les puntes. Els fils interns del cordó de paracord  també poden ser desfilats fins a la part més fina que es necessiti i serveix com a fil de cosir per reparar una motxilla esquinçada, línia de pesca, etc.

És important comprar paracord amb certificació, hi ha moltes imitacions que en cas d’emergència ens posarien innecessàriament en risc. El paracord Eagle Rock Gear el podreu trobar a Amazon per 10 Euros / 30 metres.

CORDINO DE 3MM

Considerarem un cordino i no corda,  si estan destinats a suportar forces i no a absorbir l’energia d’una caiguda. Atenció, no és apte per a escalada. Els cordinos igual que les cordes, posseeixen dues parts diferenciades, la camisa i l’ànima, i es fabriquen mitjançant el trenant de fibres a fi de donar el diàmetre i la resistència desitjats. Tot i que la resistència dels cordinos varia segons el fabricant són més resistents ( un 60% més) però també més pesats (gairebé el doble) que el paracord.

 

 

 

 

 

 

El cordino de 3mm de Simond el trobareu a Decathlon per només 4’50 Euros / 10 metres.

Quins usos tenen el  paracord 550 i/o el cordino de 3mm?

Reparar motxilles, botes, cinturons …
Estructura per una tenda de campanya improvisada.
Fer una llitera d’emergència.
Tota mena de nusos.
Per penjar motxilles, estris, queviures, etc.
Corda per fer un arc.
Torniquets.

Polseres: les polseres s’usen en muntanyisme per tenir a mà, i còmodament, metres de corda per usar-se davant algun incident.

Conclusions: Un cordino de 3mm suporta 250kg igual que un paracord 550 tot i ser més pesat al ser més prim no s’allunya tant i disposa de camisa de protecció, per nosaltres el cordino és millor. L’únic inconvenient: és més car que el paracord.

Complement necessari:

LLIBRE DE NUSOS

Per menys de 5 Euros podeu trobar aquesta guia de butxaca:

“Nudos realmente útiles, paso a paso “ de Peter Owen, és un llibre escrit sense termes tècnics proporciona senzilles instruccions pas a pas. Conté l’explicació dels nusos com el nus pla, el de vuit, volta d’escota, nus de pescador, as de guia, i fins i tot de corbata i llacet. Acompanyats tots ells de dibuixos per a un aprenentatge ràpid i senzill. Si tens bona memòria portaràs menys pes. ISBN:9788479025502.

EQUIP EDC 72 HORES BY GAS MOUNTAIN (V) PRISMÀTICS

Scroll to Top