/EL CURS DE TÈCNICA DE PEDRA SECA DE CADAQUÉS VISITA LA GARRIGA/

El passat dia 07 de maig,  GAS MOUNTAIN va organitzar una visita guiada a la zona del Pla de Vinyers, dins l’espai natural de la Garriga d’Empordà per visitar algunes construccions de pedra seca.

La sortida estava emmarcada dins el curs de “Tècnica de construcció en pedra seca”. Aquesta formació, organitzada per l’Ajuntament de Cadaqués en col·laboració amb ADRINOC – Col·laboraXpaisatge.,  l’Ajuntament d’Avinyonet de Puigventós,  el Centre d’Estudis Cadaquesencs i  el suport de la tècnica de joventut del Consell Comarcal de l’Alt Empordà com a objectiu formar els alumnes en l’art de construir usant com a matèria primera la pedra seca i aproximar-los a tot allò que envolta el món d’aquest art.

Un curs teòric i pràctic amb l’objectiu que hi puguin haver joves i adults amb una primera formació en aquest ofici de paretaire. El curs també ha ajudat a donar a conèixer la importància de les construccions de pedra seca i al mateix temps poder començar a fer front a la demanda de rehabilitació de moltes d’aquestes construccions en el nostre territori. El curs ha tingut una durada de 65 hores, on la majoria han estat pràctiques.

La participació ha rondat la quinzena d’alumnes amb edats i perfils professionals diferents  però amb un mateix objectiu i motivació: aprendre aquesta tècnica ancestral.
El curs es va iniciar el dia 19 de febrer i va finalitzar el 14 de maig. 

L’acompanyament que va fer GAS MOUNTAIN va consistir en el desplaçament del grup fins a la zona de les Clotes al  Pla de Vinyers (Llers) i  un cop allà es va seguir una ruta entre tres termes municipals (Avinyonet, Llers i Vilanant).

Al llarg de tota la ruta els alumnes van poder gaudir d’un paratge amb garriga, típicament mediterrani i amb un excepcional patrimoni d’arquitectura de pedra seca que inclou feixes, parets, recs i barraques, construït i utilitzat pels habitants de la zona d’antuvi, i que requereix per part de tots (Administració inclosa)  d’un esforç de catalogació, restauració, senyalització i dinamització.

Amb un  recorregut aproximat de 3 quilòmetres els alumnes van poder visitar les següents barraques de pedra seca de la zona compresa entre Avinyonet de Puigventós, Llers i Vilanant:

CODI Wikipedra 6833 , CODI Wikipedra 1307, CODI Wikipedra 13077, CODI Wikipedra 6830, CODI Wikipedra 13099, CODI Wikipedra 9963, CODI Wikipedra 13076, CODI Wikipedra 11880, CODI Wikipedra 13132, CODI Wikipedra 6832, CODI Wikipedra 11881, CODI Wikipedra 9953 i CODI Wikipedra 6831, aquesta última vam poder comprovar que ha estat malmesa i s’està fent gestions amb els responsables de la zona protegida per un futur pròxim fer una acció de restauració.

Fotografia de Via Pirena després de la restauració. CODI Wikipedra 6831

Fotografia actual.                                                Fotografia abans de la restauració.

Dins de la campanya Let ‘s Guides Clean The World els alummnes netejaren la barraca 13076.

Des de GAS MOUNTAIN treballem pel manteniment , restauració i reconstrucció de les construccions de pedra seca per tal de mantenir un paisatge rural i donar un valor afegit a les iniciatives esportives i/o turístiques que puguin anar sorgint en aquesta zona.

Scroll to Top