/3MPORDA BY ÒSCAR SÁNCHEZ (II)/

L‘Òscar Sánchez continua la volta a l’Alt Empordà,  la 3MPORDA. Ja ha acabat les 4 primeres en només dos jornades, i ja prepara tres més. El pots seguir al web de Gas Mountain. Si t’estàs plantejant fer-la, podràs seguir els seus consells. Volem agrair una vegada més el suport logístic d’en Jep Corominas, sempre es supera i també del’Olga Tudela Company, que ha rescatat l’Òscar en finalitzar l’etapa per tornar-lo a Maçanet de Cabrenys.

+3mpordA ETAPA 03 (EL PERTÚS – COUSTOUGES)

LE PERTHUS – FORT DE BELLAGUARDA – COLL DE PANISSARS – COLL DEL PRIORAT – COLL DEL POMER – PUIG DEL COLL DEL TEIXÓ – COLL DE PORTELLS – MAS NOU – COLL DE MANRELLA – LA QUERA – COLL DE LLI – COLL DE LA BIGA – COLL DE LES GORDES – MARE DE DÉU DE LES SALINES – COLL DEL PONT DE LA NEU – EL MOIXER – ROS DE FRAUSA – COLLADA DE SANT MARTÍ – LES COLLADES – COLL DE LA DONA MORTA – COLL DE PERILLÓ – COLLADA VERDA – SANT BERNABEU – COLL DEL FAIG – COLL PREGON – PUIG MOIXER – COLL DE LA PEDRA DRETA – COUSTOUGES

 

 
15-02-2019

Matinem amb enJep que em portarà fins a l’inici de l’etapa 3, El Perthus. Inicio l’etapa pel camí que puja al Fort de Bellaguarda, el vorejo i faig un descens fort fins al Coll de Panissars, em fa gràcia passar per on enllacen la Via Domitia amb la Via Augusta, encara que no paro a fer cap foto, doncs vaig per feina. Avui jugo a casa i m’he proposat anar de pressa, espero no tenir complicacions amb la navegació, porto algun gatget nou. Faig tota la Serra de Panissars per dins un bosc fins el Coll del Priorat. Faig un seguit de puigs i colls per pistes de terra i arribo amb certa facilitat al Monument a Lluís Companys. Un cop aquí entro al Pati de Casa¡ Poso el pilot automàtic, un cop a la pista que puja al Castell de Cabrera vaig a sac pujant al Moixer,  el cim més alt de la comarca, el Cim que tantes alegries m’ha donat, on paro a fer una obligada fotografia a la placa que així ho acredita. Començo a fer el descens fins al Coll del Menhir de la Dona Morta i ja no paro fins Coustouges.

La llegenda del Menhir de la Dona Morta:

”En el mas de la Borbolla, un dia de la mort del porc, quan el repàs del sopar s’anava acabant. A la cuina la perola bullia i les dones acabaven d’enllestir i endreçar el porc, i  a la sala, encara els convidats eren a taula. Com era costum durant la diada s’havien forjat un reguitzell de converses on tothom hi deia la seva. Ja feia estona que la xerramenta s’havia decantat envers els fenòmens misteriosos; les bruixes; el dimoni i altres esperits malèfics i de la por i de la malastrugança que donaven.

Una botifarrera jove se’n feia riota, dient que tot allò eren històries de la vora del foc i a ella no li feien cap mena de por. Llavors li van proposar -com era tant valenta- una juguesca. A veure si s’atreviria a enfilar-se fins a dalt la collada sota el cingle Gran al caient de la mitjanit, que era l’hora que el dimoni i les bruixes hi estaven congregades; i una vegada allà, com a prova, plantar-hi una agullada (bastó amb una punxa al cap, que els bovers empraven per arriar els bous en les llaurades o quan estiraven la carreta).

La noia va acceptar l’aposta i a l’hora convinguda proveïda d’un fanal i el bastó de punxa s’enfilà cap al cim de la carena. No les tenia pas totes; perquè era una nit negra com una gola de llop. I quan arribà al bell mig del coll i a l’hora predita va plantar l’agullada. Però amb la foscor de la nit, per desgràcia l’agullada l’hi havia travessat les llargues faldilles que portava. Per això quan es girà  per retornar  al mas, quedà immobilitzada i creien que les bruixes i el dimoni l’havien atrapada, de la basarda, quedà morta allà mateix.
Amoïnats la gent del mas, per la seva tardança, van anar a cercar-la i la van trobar ja morta. La van enterrar en el mateix lloc i des d’aleshores s’anomenà el Coll de la Dona Morta, on encara existeix la llosa amb una petita creu esculpida.

 

 

 

COUSTOUGES – HOSTAL DE LA MUGA – ERMITA DE SANT CORNELI – PLÀ DE LA BATERIA – PIC BASSEGODA – CAN GALAN – CAN NOU – CAN FERRERS – CAMPING BASSEGODA PARK

 

 

Començo l’etapa 4 amb el primer objectiu de travessar la frontera per arribar a l’Hostal de la Muga per primer cop en aquest punt, estic una mica emocionat, em sembla increïble la prop que estan les dues pistes dels diferents costats de la frontera, però no que connecten. Arribo a Sant Corneli de la Muga, agafo un petit corriol i quan ja connecto un altre cop amb la pista tibo fins pujat al segon pic important del dia, El Bassegoda a 1.373,7 metres d’altitud. La grimpada final la faig amb molta tranquilitat, arribo al cim. Fotografia obligada a la una commemorativa que va posar el CEO (Centre Excurionista d’Olot) l’any 1971 on es recorda a Marià Vayreda amb el començament de la Punyalada. Reculo fins al Pla de la Bateria i agafo direcció el Coll de Bassegoda. Ja només em queda un ràpid descens passant pel Refugi de Can Galan i Can Nou, i anar retallant pistes, direcció Albanyà. Vaig per sobre del temps previst, estic molt satisfet de la feina. L’Olga m’està esperant puntual a les portes del Càmping Bassegoda Park. Aprofito per saludar als amics del Bar La Pau que em donen suport a les meves aventures.

 

 

Si et vas perdre la primera part, aquí et deixem l’enllaç:

/3MPORDA BY ÒSCAR SÁNCHEZ (I)/

Si voleu participar, descarregueu el track al Wikiloc de 3MPORDA, i ens expliqueu per FACEBOOK o MAIL les vostres experiències i descobriments i així nosaltres serem coneixedors de l’estat de la ruta i les vostres aventures, us podeu posar en contacte amb nosaltres gasmountainmdm@gmail.com.

Tots els que feu més de 300km, 10.000 + i respecteu el 90% del recorregut sereu #3mpordalegend. 

Tot això ha estat possible gràcies a molta gent i especialment a les associacions i  col·laboradors: Gas Mountain, Traxapp, A pas d’Àngels, Tramuntanya Llançà, CEJ Centre Excursionista Jonquerenc, Ceb Bellcairenc, Senglanassos i Enduro Salines. Esperem que us agradi i rebre les vostres opinions.

+INFO:

 

Scroll to Top