/3ª “RUTA DE LES PEDRES” FESTA DE PASQUA AVINYONET DE PUIGVENTÓS 2018/

El passat 1 d’abril, amb motiu de la Festa de Pasqua,  l’Ajuntament d’Avinyonet, amb el suport i col·laboració de GAS MOUNTAIN, va organitzar la 3ª edició de la “MARXA DE PASQUA  “ RUTA DE LES PADRES” . Ens vam trobar al voltant de les 9:00 hores a la Plaça Pous i Pagès d’Avinyonet de Puigventós, amb un dia espectacular  per què fa a la meteorologia,  amb un gran èxit de participació, un grup format per 60 persones aproximadamentque que va iniciar la marxa cap a la part més nord-occidental de la Garriga de l’Empordà. 

La marxa va constar d’una ruta de 7,2 kilòmetres. Alguns dels participants han repetit en alguna/es de les edicions anteriors, fet que demostra que aquesta marxa està consolidada ; tant per la seva temàtica com per l’ambient que es respira entre la gent que la integra i la fa possible.

La Garriga és un paratge típicament mediterrani excepcional pel que fa a patrimoni d’arquitectura de pedra seca. Hi destaca l’elevat nombre de construccions associades a l’arquitectura tradicional de pedra seca: barraques de mides i estils molt diversos, murs, camins, antics canals de drenatge dels camps (agulles). Aquestes construccions tenen un gran interès patrimonial i paisatgístic. La barraca és l’element que confereix més personalitat al paisatge de la Garriga de l’Empordà. En trobem més de 500 si incloem els municipis d’Avinyonet de Puigventós, Biure, Pont de Molins, Vilanant i Llers. La varietat és impressionant: mentre algunes destaquen, d’altres estan encastades i amagades en una paret de feixa i ni es veuen; mentre algunes semblen veritables fortaleses, d’altres aparenten fragilitat.

Durant tota la ruta vam poder gaudir de les explicacions d’en Joan Trayter, avinyonetenc de soc arrel i gran coneixedor de la història d’aquest indret de la Plana de l’Empordàdels pica pedres , va fer diverses explicacions dels diversos punts geogràfics que trobàvem i dels diferents elements de pedra seca que vam veure durant tot l’itinerari.

Cap al final del trajecte, l’Ajuntament d’Avinyonet ens va fer gaudir amb un gran refrigeri, on abundava el menjar i les begudes per a recuperar les energies invertides; en aquest mateix punt es va aprofitar perquè en Pitu” Puig, descendent de pica pedres, ens fes una xerrada sobre la història d’aquest noble ofici, així com l’exposició i explicació de les diverses eines que s’utilitzaven per ha treballar les pedres en aquella època.

Vull posar en relleu el gran ambient durant tota la marxa, es va respirar una pau i tranquil·litat entre tots els membres de la marxa, el paratge on és trobàvem ajuda, ja que per si és obert i transparent però també s’ha de recalcar el fet de gaudir de la companyia de la gent i dels amants de la pedra seca, a tall d’exemple la ruta a ritme alt i sense aturar-se molt es pot fer en 1 hora i 30 minuts; aquest cop se’ns va allargar a quasi 4 hores per les diferents explicacions d’en Joan Trayter , en Pitu” Puig i el refrigeri servit per l’Ajuntament , va ser un dia genial , amb gent molt especial.

Des de GASMOUNTAIN volem donar de forma expressa les gràcies a l’Ajuntament d’Avinyonet per la seva implicació i ajuda amb tot allò que està a la seva mà, a en Joan Trayter per les explicacions durant tot el trajecte, i per últim , però no menys important a en “Pitu” Puig, moltíssimes gràcies amic pel teu temps, la teva saviesa i per fer que les noves generacions puguin conèixer amb la teva experiència el que representa la Garriga de l’Empordà i la història dels pica pedres.

L’any vinent més, millor serà impossible..Us hi esperem.

(Text Sergi Fernandez)

(Fotografies de Dolors Puntunet Martorell i Joan Valenzuela.)

Podeu trobar més fotografies al FACEBOOK de GAS MOUNTAIN a l’enllaç següent:

https://www.facebook.com/pg/GASMOUNTAIN/photos/?tab=album&album_id=2058333184449804

Podeu descarregar el track de la ruta al WIKILOC de GAS MOUNTAIN en aquest enllaç:

https://es.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=search

Scroll to Top